Hoe vaak moet je een puppy uitlaten?

‘Wanneer en hoe vaak moet je je puppy uitlaten?’ is een vraag die we regelmatig krijgen. Een puppy leert van alles tijdens jullie wandeling, waaronder om zindelijk te worden, om aan de lijn te lopen en om andere honden te ontmoeten. Doe je dit vanaf jonge leeftijd goed, dan worden jullie wandelingen in de toekomst voor beide een genot.

Het is dus belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je puppy tijdens het uitlaten. We gaan in dit artikel verder in op hoe vaak je een puppy moet uitlaten, maar ook waarom dit belangrijk is.

Een puppy uitlaten; hoe vaak doe ik dat?

Puppy’s zijn net als kleine kinderen. Ze hebben een kleine blaas en barsten van energie. Puppy’s moet je dus vaker uitlaten dan een volwassen hond. Een jonge pup heeft baat bij 4 tot 5 wandelingetjes per dag. Je kunt zien wanneer je puppy zijn behoefte moet doen als deze onrustig wordt.

Houd er wel rekening mee dat kleine puppy’s, net als kleine kinderen, sneller vermoeid raken. Hoe enthousiast deze ook is, het is geen goed idee om de wandelingetjes daarom langer te maken. Puppy’s gaan liggen tijdens het uitlaten, ze hijgen of blijven achter je lopen als ze moe zijn.

Tip:

Als je wilt weten hoe lang jouw puppy mag wandelen, gebruik dan deze richtlijn: voor elke week dat je puppy oud is, mag deze 1 minuut wandelen per keer. Een wandelingetje met een pup van 7 weken oud zou dus niet langer dan 7 minuten moeten duren.

Een handig puppy uitlaatschema

Vooral in de eerste maanden dat je je puppy hebt en opvoedt, is het het beste om een uitlaatschema te hanteren. Jij en je puppy weten dan exact waar je aan toe bent. Met een vast schema ben je ook beter in staat om je wandelingetjes in te passen in je dagelijkse routine. Gebruik daarom de onderstaande tabel en bepaal zo hoe vaak jouw puppy uitlaten voldoende is.

Leeftijd puppyX uitlaten per dagExtra info over zindelijkheid
7 weken12Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 2 uur ophouden.
12 weken6-8Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 4 uur ophouden.
16 weken5-6Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 5 uur ophouden.
20 weken4-5Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 6 uur ophouden.
6 maanden3-4Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 8 uur ophouden.
7+ maanden3Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 12 uur ophouden.

Wanneer mag een pup naar buiten?

Ook al is dit schema handig, het is zaak dat je een manier vindt die voor jullie beide goed is. Vooral in het begin betekent dat meer naar je puppy kijken dan naar de klok. Hoe vaak je je puppy kunt uitlaten hangt dan voornamelijk af van wanneer deze naar het toilet moet. Je wilt hem of haar immers zindelijk maken en dat betekent dat ze leren hun behoefte te doen tijdens jullie wandeling.

In het begin wordt de vraag ‘Hoe vaak moet je een puppy uitlaten?’ dus beantwoord met ‘Wanneer het nodig is’. Dat is wanneer je puppy onrustig wordt, maar ook na het slapen, na het spelen of na het eten. Helaas betekent dat ook ’s nachts, want een kleine blaas kan het nog niet een hele nacht volhouden.

wanneer mag een pup naar buiten

Geestelijke belasting

Het is belangrijk dat je vooral in de eerste 7 maanden niet te hard van stapel loopt. De hersenen van je puppy zijn niet volgroeid en in tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt zijn jullie uitstapjes voor je puppy vooral geestelijk belastend. Moeheid of weigering tijdens wandelingetjes kan heel goed daarvan komen.

Tijdens een wandeling leert een puppy:

  • Te wennen aan jou.
  • Te wennen aan de omgeving.
  • Te wennen aan de riem en halsband.
  • Te socialiseren.
  • Zindelijk te worden.
  • Bevelen op te volgen.
  • Enzovoort.

Een zware tijd die loont

Zoals je wel kunt lezen, is het niet gemakkelijk om een puppy op te voeden en een puppy is een hele verantwoordelijkheid. Hoe vaak je je puppy ook moet uitlaten, je legt wel een belangrijke basis voor de toekomst.

Tijdens jullie wandelingetjes pas je toe wat je leert tijdens je puppy cursus. Je puppy leert zijn of haar omgeving kennen, leert omgaan met andere honden en leert te lopen aan de riem. Hij of zij leert ook de routine die jullie thuis hanteren te herkennen en weet wanneer er geplast gaat worden.

Besteed hier voldoende aandacht aan en uiteindelijk heb je een puppy die doet wat jij zegt, die netjes aan de riem loopt en die zich gedraagt als er andere mensen of honden langskomen. Zo worden de 3 dagelijkse wandelingetjes een heerlijke en rustgevende bezigheid voor jullie allebei.

Huisdier Maatjes
Logo