Je hond wassen kan een uitdaging zijn – 9 tips om je op weg te helpen

Sommige honden vinden het heerlijk om gewassen te worden, maar andere honden verstoppen zich direct onder de bank als je het bad vol laat lopen. Een hond wassen is niet altijd een gemakkelijke taak. Heb jij een hond waarmee elke wasbeurt een worstelpartij betekent, dan komen deze tips vast goed van pas.

In dit artikel behandelen we de meest gangbare redenen waarom je hond het niet leuk vindt om gewassen te worden. Daarna krijg je 9 gouden tips waarmee je dit gemakkelijker maakt. We sluiten af met de meest gestelde vragen over honden wassen.

Waarom vinden honden wassen niet leuk?

Er zijn een aantal redenen waarom jouw hond een hekel kan hebben aan jullie periodieke wasbeurt. Gelukkig hoef je dit niet elke week te doen en is het voldoende als je je hond 1 tot 4 keer per jaar in bad doet.

waarom vinden honden wassen niet leuk

De onderstaande lijst bevat enkele redenen waarom jouw hond deze wasbeurt mogelijk erg vervelend vindt:

  • Ze zijn bang voor de gladde tegels in de douche of het gladde bad.
  • Het lawaai van de lopende kraan of douchekop maakt ze angstig.
  • Je hond heeft een traumatische ervaring gehad met water in het verleden.
  • Jouw hond houdt er gewoon niet van om nat te worden.
  • Je hond heeft last van een allergie en wassen doet hem pijn.
  • Je wast je hond zonder dat je het weet al tijden verkeerd.

9 tips voor een soepele wasbeurt

Als je de reden weet waarom je hond het niet fijn vindt om gewassen te worden, dan kan je er gemakkelijker wat aan doen. Deze tips helpen je in ieder geval alvast op weg, zodat je je hond ook kunt wassen zonder dat dit stress oplevert voor jullie allebei.

1. Blijf zelf kalm als je je hond gaat wassen

Als jij je al druk maakt over de wasbeurt van je hond, dan zal je hond dat ook voelen. Het is dus van groot belang dat jij rustig blijft, want dat merkt je hond direct. Overhaast het niet, neem de tijd en spreek op een aanmoedigende manier met je maatje. Als jij niet gestrest bent, dan zal je hond automatisch ook minder gestrest zijn.

Was je hond dus alleen als je er zelf ook voldoende tijd voor kunt nemen. Kies alleen rustige momenten uit en was je hond niet als je haast hebt. Vooral in het begin zal je erg geduldig moeten zijn met een hond die van wassen angstig wordt. Hoe meer tijd je neemt in het begin, hoe sneller het uiteindelijk zal gaan.

2. Zo min mogelijk lawaai

Er zijn honden die bang worden van het geluid van een lopende kraan of een douchekop. Probeer je hond te wassen in zoveel mogelijk rust. Gebruik je een bad, vul deze dan van tevoren en doe dat niet terwijl je hond erin staat.

Een douchekop houd je onder water, zodat het geluid wordt gedempt terwijl het bad gevuld wordt. Tijdens het wassen houd je de douchekop niet verder dan een paar centimeter van de vacht van je hond af. Dat levert ook minder geluidsoverlast op en helpt je diep in de vacht van je hond door te dringen.

3. Gebruik een badmat als je je hond gaat wassen

De tegels van de douche zijn glad en dat zijn honden niet gewend. Ook in een bad hebben ze geen houvast. Een hond die al gespannen is, zal alleen maar banger worden als hij niet goed kan staan en telkens uitglijdt. Je geeft hem meer zekerheid met een badmat.

Net als kinderen met een badmat minder bang zijn in bad of onder de douche, zijn honden dat ook. Ze voelen zich automatisch zelfverzekerder en dus minder angstig tijdens het wassen.

4. Borstel je hond goed voor het wassen

Als je je hond een goede borstelbeurt geeft voordat je deze in bad doet, dan maak je het werk in bad of onder de douche gemakkelijker. Door je hond eerst grondig te borstelen, haal je klitten uit de vacht, verwijder je losse haren en vuil. Het daadwerkelijke wassen gaat dan sneller en soepeler.

Water kan ook juist klitten in de vacht van je hond veroorzaken of deze erger maken. Als je hond niet van wassen houdt, is borstelen vast een stuk aangenamer. Het verkort de tijd die je nodig hebt om je hond te wassen.

borstel je hond goed voor het wassen

5. Gebruik niet te veel water

Het is niet nodig om het bad met water vol te laten lopen als je je hond gaat wassen. Een hoogte tot de knieën van je hond is voldoende. Honden die bang zijn voor water zullen van een vol bad alleen maar banger worden.

Vul het bad tot aan de knieën van de hond en gebruik de douchekop om hem nat te maken. Je kunt dat ook doen met een bakje waarmee je het water over je hond heen schept. Zorg ervoor dat het niet in de ogen en oren van je hond komt. Werk altijd van achteren naar voren en gebruik een spons voor de kop.

6. Stel de juiste temperatuur water in als je je hond gaat wassen

Net als jij niet van een koude douche houdt, vindt je hond dat ook niet fijn. Te heet is dan dus ook niet goed. Een lauwwarme temperatuur van het water als je je hond gaat wassen is het beste. Je ziet zelf wel aan de reactie van je hond of deze het vervelend vindt of niet.

7. Was je hond alleen met hondenshampoo

Het is belangrijk dat je een hondenshampoo gebruikt als je je hond gaat wassen. De vacht van je hond en de huid is compleet anders dan die van jou. Je past de shampoo aan op de zuurgraad van een hondenhuid.

Er worden goede shampoos voor honden aangeboden die niet irriteren, die geen belangrijke beschermende stoffen uit de vacht wassen en die niet te sterk ruiken. De geurstoffen uit jouw eigen shampoo zullen juist voor irritatie zorgen, hoe lekker je hond daarna ook ruikt.

8. Grijp je hond in zijn nekvel en voorkom schudden

Het is de natuurlijke reactie van je hond om zichzelf droog te schudden. Dat is buiten geen probleem, maar als je binnen in een kleine badkamer of douche staat wordt alles nat. Dit schudden voorkom je door hem in zijn nekvel te grijpen. Niet hardhandig, want voor je hond moet wassen wel leuk blijven.

Afdrogen doe je het beste met een handdoek. Eerst knijp je zoveel mogelijk water uit de vacht van je hond. Daarna droog je hem helemaal af met handdoeken. Dit vindt je hond vast heerlijk. Je kunt daarna een föhn gebruiken, maar op een zo koel mogelijke stand.

Vergeet niet de oren van je hond na het wassen goed te drogen. Natte oren zijn niet fijn, maar ook een heerlijke nestelplaats voor bacteriën.

9. Beloon je hond achteraf

Een laatste tip die we iedereen die problemen heeft met het wassen van zijn of haar hond willen meegeven is dat een beloning achteraf altijd een goed idee is. Als je hond snapt dat hij na het wassen een snoepje krijgt, dan zal hij de volgende keer veel sneller weer in bad springen. En dat is natuurlijk precies waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

Je kan het ook uitbesteden

Lijkt dit allemaal te veel en zie je het niet meer zitten om je hond zelf te wassen? Dan kan je dit ook aan de specialisten overlaten. Zij hebben ervaring met nerveuze honden en nemen deze taak graag over van je. Daarbij hebben ze alle verzorgingsproducten en benodigdheden bij de hand. Jij hoeft daar dan zelf niet in te investeren.

Je hond wordt bij de specialisten volledig in de watten gelegd. Naderhand ruikt hij weer heerlijk en is hij weer helemaal schoon. Je kunt direct zijn vacht laten trimmen en de nagels laten knippen, voor een complete behandeling. Doe dit een paar keer per jaar of als het nodig is, zodat je hond er altijd op en top uitziet. Je betaalt wat meer, maar je ziet nooit meer tegen de wasbeurt op.

Veelgestelde vragen

Het laatste gedeelte van dit artikel is geweid aan de meest gestelde vragen over het wassen van je hond. Heb jij een hond die wassen niets vindt? Dan heb je vast vraagtekens en vraag je je af of je alles wel goed doet. Met de bovenstaande tips zal het al een stuk verbeteren.

Hopelijk beantwoorden we hier jouw vragen dan direct ook.

1. Hoe vaak mag je een hond wassen?

In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt hoeft een hond niet vaak gewassen te worden. Ze hebben hun eigen manier om schoon te blijven. Heb je een kortharige hond, dan is 2 keer per jaar meer dan voldoende. Daar komen dan de keren dat je hond in de modder heeft gerold of in de vijver is gesprongen nog bij.

Honden met lang haar worden automatisch viezer. Modder, planten en klitten blijven in de vacht hangen. Daarom is borstelen al erg belangrijk. Dit is echter voor veel langharige honden niet genoeg om schoon te blijven.

Hoe vaak moet je een langharige hond wassen die elk weekend door de bossen rent? Deze was je als het nodig is en als je hem met borstelen alleen niet schoon krijgt. Dat kan zelfs 1 keer per week zijn. Het is belangrijk dat je je hond alleen wast als het echt moet.

2. Mag je een hond wassen met gewone shampoo?

We krijgen veel vragen, zoals ‘Kan ik mijn hond wassen met Zwitsal shampoo?’ of ‘Kan ik mijn hond wassen met baby shampoo?’ De enige shampoo waarmee je je hond het beste wast is hondenshampoo. Dit is speciaal gemaakt voor honden en hun specifieke huid. Ze hebben een andere zuurgraad en daar horen andere producten bij.

Je hond wassen met groene Dreft of je hond wassen met Dettol is dus ook uit den boze. Deze middelen en middelen die voor mensen bedoeld zijn, brengen de huid alleen maar in de war. Dit levert irritaties op en vervelende jeukplekken. Je hond wassen doe je dus gewoon met een product wat daarvoor is bedoeld.

3. Kan ik mijn loopse hond ook wassen?

Misschien heb je de neiging om je loopse hond te wassen, maar het is beter om daar even mee te wachten. Haar vulva is als ze loops is namelijk extra gevoelig. Door haar te wassen kan dat juist leiden tot irritaties en zelfs infecties daar. Het beste gebruik je een loopsheidbroekje tot ze niet meer loops is.

Is deze periode afgelopen, dan is het wel een goed idee om je hond te wassen, vooral aan de achterkant. Dan zorg je ervoor dat alle aantrekkelijke geurtjes voor reuen verdwijnen en ze verder niet meer wordt lastiggevallen.

4. Kan ik mijn hond wassen in de winter?

Honden hebben in de winter een dikkere vacht om ze warm te houden. En in de winter kan deze sneller klitten, dof worden en naar gaan ruiken. Je kan je hond gewoon wassen in de winter, maar houd je dan aan de volgende regels:

  • Borstel je hond eerst heel goed door, zodat je haren en klitten alvast verwijdert.
  • Heeft je hond veel last van klitten of een hele dikke vacht, dan kan je een speciale honden conditioner gebruiken. Je verwijdert de klitten dan gemakkelijker en voorkomt de vorming van nieuwe klitten tijdens het wassen.
  • Droog je hond na het wassen  goed af, omdat het wat kouder is en de vacht dikker is. Er zijn eventueel hondenbadjassen, maar je kunt ook een föhn gebruiken.
kan ik mijn hond wassen in de winter

5. Waar kan ik mijn hond wassen?

Thuis kan je je hond op verschillende plekken wassen. Het is belangrijk dat het daar nat mag worden. Je kunt denken aan een douche of een bad, maar ook buiten als het niet koud is, is een prima optie. Misschien heb je wel een grote bijkeuken met zeil of tegels die je naderhand gemakkelijk even dweilt.

Een andere optie die je hebt is om je hond te laten wassen. Er zijn zelfs hondenwasstraten waar je je maatje naartoe brengt en zo alles uitbesteedt. Als laatste zijn er plekken waar je je hond zelf kunt wassen. Alle benodigdheden zijn daar al aanwezig.

Huisdier Maatjes
Logo