Je kat ontwormen; het maakt deel uit van het standaard verzorgingsritueel van je maatje. Wormen zijn schadelijk voor katten en voor mensen en dat wil je dus vermijden. Het goede nieuws is dat je kat ontwormen echt niet lastig is.
Wil je meer weten over waarom en hoe je je kat moet ontwormen en wanneer je dat het beste doet? Dit artikel gaat hier uitgebreid op in.
Waarom moet je je kat ontwormen?
Voor kittens zijn wormen erg gevaarlijk. Het kan groeistoornissen veroorzaken en tekortkomingsverschijnselen. Ook het immuunsysteem kan worden aangetast. Dat zijn ook de redenen dat je kittens vaker moet ontwormen dan volwassen katten.
Je volwassen kat ontwormen is net zo belangrijk. Ze hebben er zelf wat minder last van, maar wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Het is dus gewoon zaak dat je dit voorkomt.
Zo krijgt je kat wormen
Je kat of kitten kan op verschillende manieren wormen krijgen. Dit kan gebeuren via de moedermelk, maar ook als je kat buiten loopt. Ze krijgen het van andere katten, via ontlasting, uit vers vlees of van prooidieren. Buitenkatten komen eigenlijk elke dag met wormen en hun eitjes in aanraking.
De meest gangbare wormen bij katten
De meest voorkomende wormen bij katten zijn de wondworm (spoelworm) en de lintworm. Af en toe kunnen ze ook hartworm oplopen, alhoewel dat gangbaarder is bij honden dan bij katten.
1. Rondworm/spoelworm
Deze wormen zijn rond (vandaar de andere naam rondworm) en leven in de dunne darm van je maatje. Je ziet ze niet in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. Het is een worm die wordt overgedragen via moedermelk en waar eigenlijk alle kittens last van hebben. Je moet kittens daarom ook vaker ontwormen dan katten.
Mensen en kinderen kunnen besmet worden door de rondworm. De larven die uit de eitjes komen kunnen dan door het lichaam trekken en klachten veroorzaken, zoals buikpijn, luchtwegproblemen en koorts. Door je kat te ontwormen voorkom je dat.
2. Lintworm
Je hebt ongetwijfeld van de lintworm in mensen gehoord. Deze kan dus ook je maatje besmetten. Het zijn lange wormen die uit stukjes bestaan. Elk apart stukje bevat wormeneitjes. Ze worden overgedragen door een tussengastheer, zoals een muis, rat of ander prooidier.
Ook vlooien kunnen lintworm overdragen. Het ontwormen van je kat is daarom na een vlooieninfectie ook heel belangrijk. Je kunt zien of je kat lintworm heeft. Je ziet dan kleine stukjes als rijstkorrels in de mand liggen, in de ontlasting of rondom de anus.
3. Hartworm
Neem je je kat mee naar het buitenland? Dan kan deze daar hartworm oplopen. Het wordt overgedragen door muggen en vooral aangetroffen in Zuid- en Oost-Europa. Hartworm is een hardnekkige worm die alleen met zware medicijnen bestreden kan worden. Ben je er niet op tijd bij, dan kan het de bloedvaten verstoppen.
Ga je met je kat voor een langere tijd naar deze streken? Dan is het verstandig om je maatje daar elke maand te ontwormen. Ga je alleen op vakantie? Ontworm je kat dan op de dag van terugkomst en 4 weken later nogmaals.
Wanneer moet je je kat ontwormen?
Je kat ontwormen doe je op bepaalde tijden. Het hangt een klein beetje af van de risicogroep waarin deze zich bevindt. Binnenkatten moeten bijvoorbeeld minder vaak worden ontwormd dan buitenkatten.
Het onderstaande schema helpt je bepalen hoe vaak je jouw kat moet ontwormen.
- Ontwormen kitten: als deze 3 weken, 5 weken en 7 weken oud is en daarna elke maand tot deze 6 maanden oud is.
- Ontwormen binnenkat: 1 tot 2 keer per jaar.
- Ontwormen buitenkat: 4 keer per jaar.
- Ontwormen buitenkat die rauw vlees eet: meer dan 4 keer per jaar tot elke maand.
Behalve dat geef je je kat een ontwormingskuur in de volgende situaties:
- Je maatje is mee geweest naar Oost- of Zuid-Europa.
- Je maatje is net van een vlooieninfectie genezen.
Verschillende soorten ontwormingsmiddelen
Er zijn verschillende middelen waarmee je je kat kunt ontwormen. De meest gangbare zijn pasta, tabletten en druppels.
- Pasta: een pasta tegen wormen spuit je achterop de tong van je kat. Je kunt het ook door het voer mengen, wat waarschijnlijk makkelijker is. Met Exil No Worm Pasta is je maatje zo van zijn of haar wormen af.
- Tabletten: als je een kat hebt, dan weet je misschien hoe lastig het is om deze een pil te geven. Toch is het een uitstekend ontwormingsmiddel tegen alle soorten gangbare wormen. Milbemax Kat is een uitstekende keuze.
- Druppels: wil je het ontwormingsmiddel niet via de mond toedienen, dan kan je druppels gebruiken. Deze Dronspot Spot On pipetten spuit je leeg in de nek van je maatje. Daar komt het op de huid terecht, wordt het opgenomen door het lichaam en verdwijnen de wormen.
Kan je zien dat je maatje wormen heeft?
Helaas is het lang niet altijd zichtbaar dat je maatje wormen heeft. Daarom is er ook een schema waarmee je je kat moet ontwormen. Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat hier dan ook zeker op.
Zie je wel wormpjes in de ontlasting, het braaksel of rond de anus van je maatje? Dan weet je eigenlijk wel zeker dat je daar direct wat aan moet doen.
Het beste ontwormingsmiddel kiezen: let hierop
Het ontwormen van je kat is dus echt niet lastig en het is een belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine. Het is tijd om een goed middel uit te zoeken en jouw kat te behandelen. Dit zijn dan de belangrijkste punten om op te letten.
Welk soort ontwormingsmiddel is het beste voor jouw kat?
De meeste ontwormingsmiddelen worden in pil-vorm geleverd. Het geven van een pil aan katten kan soms erg lastig zijn. Daarom zijn druppels of pasta’s soms beter.
Het is belangrijk dat jouw kat de volledige dosis krijgt. Is het geen probleem om je kat te ontwormen met een pil, dan weet je zeker dat dit het geval is geweest. Daarom is een pil meestal de eerste keuze.
Lukt het niet met een pil, dan kan je een pasta proberen en dit in de mond te spuiten of door het eten te mengen. Zorg ervoor dat ze alles opeten en doorslikken. Je kunt ook altijd nog kiezen voor druppels die je in de nek aanbrengt. Dit is misschien wel het gemakkelijkste van alle opties die je hebt.
Waar is het ontwormingsmiddel voor?
Vervolgens zijn er ontwormingsmiddelen voor verschillende doeleinden. Allereerst moet je kiezen tussen ontwormingsmiddelen voor kittens en volwassen katten. Exil No Worm Kitten is bijvoorbeeld geschikt voor katten vanaf 0,5 kilo. Het is een tablet, maar deze heeft een vleessmaak, wat de toediening al flink wat gemakkelijker maakt.
Vervolgens controleer je even welke wormsoorten het middel behandelt. Wil je je kat ontwormen omdat deze hartworm opgelopen kan hebben, bijvoorbeeld, dan moet deze die wormsoort wel bestrijden. Milbemax Volwassen Kat en Kitten is dan een erg compleet middel.
Voordat je het product aanschaft bekijk je dus of het geschikt is voor de leeftijd van je kat en of het de juiste wormsoort aanpakt.
De grootte van je kat
Als laatste zijn er ontwormingsmiddelen die specifiek voor katten van een bepaalde grootte worden gemaakt. Zo kan je voor kleine, middelgrote en grote katten de dosering aanpassen op de omvang van het lichaam.
Als je met pasta of druppels werkt, dan staat er meestal per kat een dosering aangegeven. Houd je daaraan.
Je kat ontwormen bij de dierenarts
Je kunt je kat ook laten ontwormen bij de dierenarts. Dan weet je dat het goed gebeurt. Een ander voordeel is dat je de dierenkliniek kunt vragen om dit voor je bij te houden. Je krijgt dan automatisch een bericht als het weer tijd is om je kat naar de kliniek te brengen. Op die manier loop je niet het risico dat je het vergeet.
Een nadeel van deze manier van ontwormen is dat het duurder is. Daarbij moet je elke keer met je kat naar de dierenarts. Dat is een extra ritje, en het is stressvol voor je maatje. De meeste mensen kiezen er daarom voor om zelf hun kat te ontwormen.
Maak het een vaste prik
Het eerste wat je doet als je je kat wilt ontwormen is een middel vinden die je maatje goed verdraagt. Heb je deze eenmaal gevonden, dan plan je het standaard in. Kies de juiste regelmaat en zet het in de agenda. Zo vergeet je nooit je kat te ontwormen en zorg je ervoor dat je maatje en de mensen die hem liefhebben altijd gezond zijn.