Zo kies je het juiste hondenvoer voor je hond

Iedereen wil het beste voor zijn maatje, maar de vraag – welk hondenvoer kies ik voor mijn hond? – is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn goedkope en dure opties, je kunt kiezen voor het beste graanvrije hondenvoer, voor nat voer of normaal droogvoer.

Welk hondenvoer is het beste voor jouw maatje? Dit hangt volledig af van je hond en jouw ideeën. Dit artikel helpt je de keuze te maken.


Verschillende soorten hondenvoer

Als je op zoek gaat naar het beste hondenvoer, dan zie je dat er verschillende opties worden aangeboden. De meest gangbare bespreken we hier.

 • Droogvoer: droge brokken worden gemaakt door eten te verhitten en vervolgens door een mal te persen. Er zijn geperste brokken en krokante brokken. Geperste brokken vallen uiteen in de maag en zijn wat gemakkelijker verteerbaar. Van krokante brokken moet je je hond meer geven en ze moeten harder kauwen.
 • Natvoer: honden zijn gek op natvoer. Dit zijn de blokjes en kuipjes met vlees. Je moet hier evenveel van aan je hond geven als droogvoer en daardoor is deze optie vaak wat duurder. Als jouw hond van natvoer houdt, dan kan je hier 1 maaltijd door vervangen.
 • Vers vlees: ben je iemand die zijn maatje op een natuurlijke manier wil voeren? Dan is de beste voeding voor je hond vers orgaanvlees, gevogelte, botten, eieren, vis of melk.

Wat is het beste hondenvoer? Let op deze punten

Het kiezen van je hondenvoer gaat verder dan alleen het soort. Als je de onderstaande aandachtspunten 1 voor 1 doorloopt, kom je automatisch op het beste hondenvoer uit voor jouw maatje.

welk voer voor mijn hond

1. Welke leeftijd heeft je hond?

Goed hondenvoer wordt gemaakt voor een bepaalde leeftijd.

Jonge honden hebben alle beste voedingsstoffen nodig om te groeien. Ze krijgen alles wat ze nodig hebben voor de ontwikkeling van botten en gewrichten, hersenen, huid en vacht en spieren. Voer voor puppy’s en honden tot 2 jaar is daarop gericht.

Volwassen honden hebben vooral gebalanceerde voeding nodig. Dan zijn er nog verschillen tussen voer voor energieke honden en honden die minder bewegen. Er is speciaal voer voor volwassen honden dat daar perfect op inspeelt.

Oudere honden bewegen minder en verbranden dus minder calorieën. Ook krijgen ze te maken met ouderdomskwaaltjes zoals artritis en botontkalking. Het beste hondenvoer voor seniore honden heeft daar de juiste samenstelling voor.

2. Het hondenras

Er is goed hondenvoer voor honden van elke leeftijd, maar ook van elke grootte. Kleine hondenrassen eten minder en krijgen kleinere brokjes. Grote honden eten veel meer en krijgen dan vaak ook grotere brokken.

Denk even na over welk hondenvoer bij jouw maatje past. Is het een kleine, middelgrote of grote hond? Pas je keuze daarop aan.

3. De samenstelling van het hondenvoer

De vraag welk hondenvoer het beste voor jouw hond is, wordt dus al enigszins beantwoord door te kijken naar de leeftijd. Vervolgens is het belangrijk om naar de samenstelling te kijken.

Honden in het wild, zoals wolven en vossen, zijn carnivoren en daar is het spijsverteringsstelsel van jouw maatje ook op ingesteld. Het is dus belangrijk dat het hondenvoer dat jij kiest voldoende dierlijke vetten, eiwitten en vlees bevat. Kwalitatief hondenvoer bestaat voor zeker 70% uit dierlijke voedingsstoffen. Het is gebaseerd op het natuurlijke dieet van honden in het wild.

4. Is je hond allergisch?

Als laatste kijk je naar hoe je hond op voer reageert. Zie je dat hij diarree krijgt, onrustig wordt na het eten, meer braakt of problemen ontwikkelt met de vacht of de huid? Dan is het erg goed mogelijk dat je maatje allergisch is voor een eiwitbron of graan.

 • Als je maatje allergisch is voor een eiwitbron, koop dan het beste hondenvoer met zalm en haring, lam of eend. Dit zijn de vleessoorten waar de minste allergische reacties op komen.
 • Graan wordt gebruikt als opvuller van hondenvoer en dat terwijl honden dit in het wild niet aanraken. Het is dan ook niet vreemd dat hier reacties op ontstaan; het verteringsstelsel is daar niet op ingesteld. Kies in dit geval voor het beste graanvrije hondenvoer, en je zult zien dat de klachten snel verdwijnen.

5. Wat is je budget?

Er is heel duur hondenvoer en er zijn goedkopere opties. Duur hondenvoer is vaak samengesteld uit verse en natuurlijke ingrediënten, maar dit is niet automatisch beter. Het belangrijkste is de samenstelling en de aanvullende bestanddelen.

Zorg ervoor dat het voer voor een groot deel uit dierlijke bestanddelen bestaat. Het mag niet te veel graan bevatten, want dan is het als goedkoop en onnodig opvulmiddel gebruikt. En let op de kunstmatige smaakstoffen en andere bestanddelen die zijn toegevoegd.

De prijs is daarna pas van belang.

Lees de reactie van je hond

De vraag – wat is het beste hondenvoer voor mijn hond? – is dus voor iedere hond anders te beantwoorden. De leeftijd, de samenstelling en de reactie op het voer zijn allemaal factoren die dit beïnvloeden. Het is zaak om het beste voer voor jouw hond te vinden.

Je ziet op verschillende manieren of je een schot in de roos hebt gevonden met het voer dat je hebt uitgekozen.

 • De ontlasting van je hond is vast en regelmatig. Hij poept niet te veel en laat weinig scheten.
 • Overmatig verharen, een doffe vacht en jeuk aan de huid zijn allemaal tekens van een allergische reactie op een bepaald bestanddeel in het voer.
 • Kijk naar het energieniveau van je hond. Gaat dit naar beneden, dan voelt je maatje zich duidelijk niet lekker.

Hoeveel voer heeft mijn hond nodig?

Ook deze vraag is afhankelijk van het soort hond dat je hebt en het soort voer dat je kiest. Het is altijd goed om de instructies op de verpakking te lezen. Vergeet niet dat honden die veel wandelen en bewegen ook meer voer nodig hebben dan honden die veel stil liggen.

Probeer het hondenvoer een tijdje uit en zie je dat je hond gewicht begint kwijt te raken of juist begint aan te komen, dan pas je de porties enigszins aan. Zo zie je vanzelf welk hondenvoer het beste is voor je hond en hoeveel deze daarvan nodig heeft.

Welk hondenvoer kies ik voor mijn hond?

Als je hondenvoer gaat kopen, dan maak je een mooie selectie uit het aanbod door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wil ik natvoer, droogvoer, vers vlees of een combinatie van deze?
 • Hoe oud is mijn hond?
 • Hoe groot is mijn hond?
 • Wat is de samenstelling van het hondenvoer?
 • Heeft mijn hond een allergie?

De antwoorden op deze vragen helpen je jouw kwestie over welk hondenvoer het beste is voor jouw hond te beantwoorden. Stap naar de winkel, let op kwaliteit en je maakt vast een uitstekende keuze.

Huisdier Maatjes
Logo