Alles wat je moet weten over puppycursus

Het leven met een nieuwe puppy kan overweldigend zijn. Een puppycursus helpt je om daar wat regelmaat in aan te brengen. Door je puppy doelgericht te trainen, zie je dat deze je commando’s opvolgt en dat geeft je meer controle over de situatie. Daarbij is puppycursus ook gewoon leuk en een perfecte manier om een band op te bouwen met je maatje.

Denk jij eraan om een puppy te nemen en een puppycursus te volgen? Dan wil je vast meer weten over wat dit is, waarom je het doet en wat de kosten zijn. In dit artikel bespreken we het allemaal.


Wat is puppycursus?

Puppycursus is een training voor de jongste honden. Het is net zo positief voor de honden als voor de baasjes. De honden leren om te luisteren, om te socialiseren met andere honden en mensen en om te spelen. Baasjes leren over hoe ze het beste met hun nieuwe huisdier om kunnen gaan en wat de beste manier is om een levenslange vriendschap op te bouwen.

Daarnaast leer je als baasje ook over de dingen die in dit stadium van het leven van je puppy belangrijk zijn. Je leert over hoe je je puppy zindelijk moet maken en in de bench moet leren te blijven. Heb je problemen met de opvoeding van je puppy? Dan kan je bij de cursus altijd je ei kwijt en advies krijgen van de andere baasjes en specialisten.

Een puppycursus is dus echt een waardevol leermoment, zowel voor je maatje als voor jou.

Wat leren honden tijdens een puppycursus

 • Wennen aan de halsband.
 • Lopen aan de lijn.
 • Basiscommando’s opvoeren.
 • Socialiseren met andere honden.
 • Spelen.

Wat leren baasjes tijdens een puppycursus

 • Het bevorderen van goed gedrag van je puppy.
 • Consequent zijn.
 • Het karakter van je puppy en hoe daarop te reageren.
 • Bench training en zindelijkheidstraining.
 • Een band opbouwen met je maatje.

Vanaf wanneer kan je naar een puppycursus gaan?

Je kunt al heel vroeg beginnen met puppycursus. Vanaf het moment dat je maatje 8 weken is kan je hem of haar inschrijven. Aangeraden wordt om niet langer te wachten dan tot je puppy 12 weken oud is. Ze zitten dan nog in de fase dat ze het nieuwsgierigst zijn. Dan leren ze het snelste en zijn ze nog het minst bang.

Hoe lang duurt een puppycursus?

Je kunt je puppy net zo lang blijven trainen tot jij tevreden bent met het resultaat. Met de basis achter de rug, kan je zelf ook verder gaan met trainen en opleiden. Er zijn ook voldoende vervolgcursussen om uit te kiezen.

Een standaard eerste puppycursus bestaat uit 10 lessen en je gaat elke week. Tussen de lessen door oefen je thuis. De lessen duren meestal 45 minuten of een uur. Dit verschilt per hondenschool, dus zoek het op als je scholen vergelijkt.

hoe lang duurt puppy cursus

De voor- en nadelen van een puppycursus

Een puppycursus volgen is niet verplicht. Niet iedereen besluit dit te doen, alhoewel het wel wordt aangeraden. Twijfel jij nog of je maatje moet inschrijven? De volgende lijstjes met voor- en nadelen helpen je vast een beslissing te maken.

Voordelen puppycursus

 • Elke hond is anders en tijdens de cursus leer je je maatje begrijpen en hoe je met hem of haar om moet gaan.
 • Je hond leert de belangrijkste commando’s opvolgen, waardoor je de leiding neemt in jullie relatie.
 • Je hond leert om te socialiseren met andere honden.
 • Jij leert om consequent te zijn met je hond en hoe waardevol dat is.
 • Vragen worden beantwoord en je kunt leren van andere baasjes.

Nadelen puppycursus

 • Je moet er tijd en energie in steken, ook als jullie weer thuis zijn.
 • Een puppycursus kost geld.
 • Het is mogelijk dat er geen hondenschool in je buurt is en dat je er een stukje voor moet rijden.

Verschillende soorten lessen

Je hebt besloten om een puppycursus te gaan volgen. Je maatje is oud genoeg en je gaat op zoek naar een hondenschool. Allereerst moet je dan bepalen welke soort lessen je wilt volgen.

Je kunt de lessen namelijk in groepsverband volgen of privé. Beide hebben voor- en nadelen. Er worden zelfs online lessen aangeboden, alhoewel dit geen vervanging is voor een echte puppycursus.

1. Lessen in groepsverband

Kies je voor groepsverband, dan heeft dat als voordeel dat je puppy in contact komt met andere honden, van andere rassen en groottes. Er zijn ook veel meer hondenscholen die groepslessen geven, dus er is altijd een school te vinden bij jou in de buurt. En het is ook een goedkopere optie dan privélessen.

Het nadeel van puppytraining in een groep is dat je minder persoonlijke aandacht krijgt. Als jouw puppy niet goed reageert en niet mee kan komen, kan dat een probleem veroorzaken.

2. Privélessen

Tijdens privélessen is er geen afleiding van andere honden. Je kunt leren in alle rust. Ook als je vragen hebt, dan kan je die direct stellen. Privélessen kunnen ook thuis gevolgd worden, wat een groot voordeel is als je niet kunt reizen. Het gevolg is dat je vaak minder lessen nodig hebt dan wanneer je deze in groepsverband zou volgen.

Het grote nadeel van privélessen is dat ze een stuk duurder zijn. Ook moet je de socialisatie zelf doen, door je hond mee te nemen naar een losloopgebied, bijvoorbeeld.

3. Online lessen

Omdat je online niet kunt socialiseren en niet kunt oefenen in de praktijk, is het een ondersteuning van je bestaande puppycursus. Misschien kom je er niet uit thuis en wil je toch samen met iemand die er verstand van heeft kunnen oefenen. Je volgt hem dus in combinatie met een online of privé puppycursus. Het is extra online ondersteuning voor als het thuis wat lastiger gaat.

Bij online lessen krijg je veel ondersteuning van de leraar. Ze kunnen je helpen de reguliere lessen beter te verwerken en begrijpen. Deze lessen zijn geen vervanging voor puppycursus, maar een extra ondersteuning indien nodig.

Wat wordt tijdens een goede puppycursus behandeld?

Een andere manier om een goede puppycursus te herkennen is door te kijken naar wat er wordt behandeld. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van een goede puppycursus.

 • Kom hier: met dit commando leer je je puppy om altijd bij je terug te komen.
 • Blijf/wacht: je leert je puppy om op een plek te wachten, bijvoorbeeld bij de supermarkt of als je de weg oversteekt.
 • Aandacht krijgen: je leert hoe je de aandacht van je hond krijgt, ook als er iets anders heel interessants aan de gang is.
 • Niet springen: sommige honden springen als ze je begroeten. Dit wil je niet, want dan gaan ze dat ook doen bij bezoekers. Train voor een nette begroeting en je hoeft je daar geen zorgen meer over te maken.
 • Niet trekken aan de lijn: een puppy leert tijdens de cursus om niet te trekken aan de lijn. Lopen met een slappe lijn is dus een belangrijk onderdeel van de puppycursus.
 • Andere belangrijke onderdelen: behalve deze punten zijn er ook puppycursussen waarbij je maatje leert om iets op te halen en los te laten. Socialisatie oefeningen met mensen en voorwerpen bestaan ook. En verzorgingsoefeningen, zodat de dierenarts je maatje probleemloos kan onderzoeken, kunnen ook erg handig zijn.
puppycursus programma

Hoe herken je een goede puppycursus?

Nu je een besluit hebt genomen over het soort lessen dat je wilt gaan volgen, ga je op zoek naar een hondenschool van kwaliteit. Iedereen mag zichzelf kynologisch instructeur noemen, dus kwaliteit is niet gegarandeerd. Toch zijn er manieren om te controleren of je met een goede instructeur te maken hebt.

Kies bijvoorbeeld voor een school die wordt aangeraden door de Raad van Beheer. Deze Raad werkt ook aan een certificeringssysteem voor instructeurs. Het is altijd verstandig om voor een kynologisch instructeur te kiezen die door de Raad van Beheer is benoemd.

Deze instructeurs moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze hun opleiding hebben gevolgd bij een geaccrediteerd opleidingsinstituut. Ze moeten lesgeven bij een vereniging die aangesloten is bij de Raad van Beheer. En bijscholing wordt getest door een puntensysteem, zodat de instructeur altijd goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Let hierop als je een puppycursus gaat uitkiezen

Je hebt de inhoud van de cursus bekeken en je hebt een instructeur gevonden die door de Raad van Beheer is genoemd. Nu zijn er nog een paar huishoudelijke zaken om te controleren voordat je je plek boekt.

 • Vraag jezelf af hoe ver je bereid bent te rijden voor een echt goede hondenschool. Probeer binnen deze straal te blijven. Het is handig als de puppycursus in je omgeving gegeven wordt.
 • Kies een school die niet traint door middel van intimidatie, maar met het belonen van positief gedrag. Het is intussen al lang bewezen dat dit veel beter is voor je maatje.
 • Controleer de prijs van de puppycursus, de hoeveelheid lessen die je krijgt en hoe lang de lessen duren.
 • Probeer informatie te vinden over de omvang van de groep. Hoe groter de groep, hoe minder persoonlijke aandacht je tijdens de puppycursus krijgt.
 • Wordt er ook aan veiligheid gedacht? Hoeveel pups mogen tegelijkertijd spelen? Hoe wordt de begroeting tussen honden geregeld? En welke afstand wordt tussen puppy’s bewaard?
 • Als laatste kijk je naar de vervolgcursussen die worden aangeboden. Ben je van plan een langer traject te volgen? Dan is het fijn en vertrouwd als dat bij dezelfde hondenschool kan.

Hoeveel kost een puppycursus?

Uiteraard vragen verschillende hondenscholen verschillende prijzen. De exacte kosten voor een puppycursus vraag je dus het beste direct bij de hondenschool op. Gemiddeld gezien kan je rekenen op €25 tot €30 per les in groepsverband. Privélessen kunnen al snel €60 of meer per les kosten. Hier heb je er dan waarschijnlijk ook minder van nodig.

Wat als de puppycursus is afgerond?

Nadat je puppycursus is afgerond moet je thuis blijven werken aan opvoeding en socialisatie. Na 10 weken trainen, is je puppy nog geen half jaar oud en dat betekent dat er nog van alles te leren is.

Wat je kunt doen, is vervolgcursussen volgen. Veel honden vinden het leuk om naar de lessen te gaan en dingen te leren samen met hun baasje. Voor de baasjes is het ook een manier om meer lichaamsbeweging te krijgen en meer tijd met hun maatje door te brengen.

Wat kun je nog meer doen? Er zijn opleidingen voor honden waarbij ze leren om werkhond of hulphond te worden. Ook kunnen ze op jachttraining gaan, kuddehondenwerk leren of reddingswerk. Er zijn agility trainingen, dog dance cursussen, en opleidingen in speuren, waterwerk lessen en dog frisbee klassen. De mogelijkheden zijn groot.

Tip: Wil je verder met trainen? Sluit je dan aan bij een kynologische vereniging. Via hen kan je vaak meedoen aan allerlei verschillende trainingen, voor een lage prijs. Daarbij leer je dan ook andere hondeneigenaren kennen en bouwen jij en je hond langdurige contacten op.

Je hebt een oudere hond

Heb je een oudere hond uit het asiel gehaald? Dan heeft deze ook altijd baat bij een training. Er zijn speciale trainingen voor oudere honden. Je kunt ze leren om bij je terug te komen, bijvoorbeeld, om rustig naast je te lopen aan de lijn of om op de plek te blijven zitten. Dit zijn dingen die ze in de eerste jaren van hun leven nog niet hebben geleerd.

Er zijn ook speciale cursussen voor honden die zichzelf verkeerd gedrag hebben aangeleerd en wat je zelf niet af kunt leren. Het trainen van oudere honden duurt vaak wat langer, maar het is zeker mogelijk. Je hond zal je ook dankbaar zijn, omdat deze blij wordt als jij blij bent.

Boek jouw puppycursus nu

Met alles wat je nu weet, vind je de beste hondenschool in jouw omgeving. Het volgen van een puppycursus is goed voor jou en je maatje en het versterkt jullie band. Daarbij kan het soms overweldigend aanvoelen als je een puppy neemt en geeft de puppycursus je het gevoel dat je controle terugkrijgt.

Ga je op zoek naar een hondenschool, kies dan een school die door de Raad van Bestuur wordt aangeraden, die positief traint en die niet te ver van je verwijderd is. De omvang van de groep is ook belangrijk en de prijs van de lessen.

Boek een plaats, want naast alle voordelen en goede redenen om te gaan, is een puppycursus ook elke keer weer een leuk uitstapje voor jou en je maatje.

Huisdier Maatjes
Logo