7 tips om je puppy zindelijk te maken

Ben je van plan een puppy te nemen, dan heb je je vast al afgevraagd hoe je je puppy zindelijk maakt. Dit is een belangrijk onderdeel van de training van je puppy, want een hond die niet zindelijk is heeft geen controle over zijn of haar blaas en darmen. Een puppy is net een kind, en moet ook leren wanneer het tijd is om te gaan.

In dit artikel geven we door middel van 7 tips antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een puppy zindelijk?’. Daarna behandelen we de veelgestelde vragen over zindelijkheidstraining voor puppy’s.

7 tips zindelijk maken pup

Het zindelijk maken van een pup lijkt een zware taak. Maar net als bij kinderen, is het zowel voor jou als voor hen fijn als je daar een planning voor maakt. De volgende 7 tips helpen je je puppy snel zindelijk te maken.

1. Puppy’s zijn van nature al zindelijk

Het antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een puppy zindelijk?’ is eigenlijk ‘Dat hoeft niet, want dat is hij al.’ Ze kunnen al voelen wanneer ze moeten plassen of poepen, alleen ze weten niet waar. Op het moment dat jij hem of haar in huis haalt, denkt je pup dat jouw hele huis een toilet is. Het is dus zaak om je pup te leren waar hij of zij deze de behoefte mag doen en ook wanneer.

2. Begin klein

Geef je pup een kleine plek voor het doen van de behoefte. Een bench is ideaal, of een andere kleine ruimte waar je puppy zit wanneer hij of zij alleen is. Door deze kleine ruimte aan te bieden, zal je pup de plas zo lang mogelijk ophouden. Ze willen de bench namelijk niet vuil maken, want ze moeten daar ook slapen. Op die manier trainen ze de blaasspieren automatisch en zal de zindelijkheidstraining van je pup sneller gaan.

3. Een vaste routine

Als je kinderen hebt, dan weet je dat deze als je ze zindelijk maakt ook profiteren van een vaste routine. Een puppy zindelijk maken is eigenlijk niet anders. Uiteindelijk wil je dat deze de behoeftes gaat doen wanneer jullie een stukje wandelen.

Puppy’s moeten in hun eerste maanden regelmatig naar buiten. Het puppy schema zindelijkheid hieronder geeft aan hoe vaak. Het beste doe je dat op vaste tijden op de dag en dan na het eten, na het spelen en na het slapen. Je kunt ook zien wanneer je puppy naar het toilet moet, omdat deze dan onrustig wordt.

Geef je puppy een beloning als ze plassen tijdens het wandelen. Helaas zal je dat in het begin ook ’s nachts moeten doen.

Leeftijd puppyX uitlaten per dagExtra info over zindelijkheid
7 weken12Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 2 uur ophouden.
12 weken6-8Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 4 uur ophouden.
16 weken5-6Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 5 uur ophouden.
20 weken4-5Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 6 uur ophouden.
6 maanden3-4Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 8 uur ophouden.
7+ maanden3Je puppy kan zijn/haar plas maximaal 12 uur ophouden.

4. Til je pup op als je denkt dat hij binnen gaat plassen

Het laatste wat je wilt is dat je puppy binnen gaat plassen. Een groot gedeelte van het zindelijk maken van een pup is dan ook om dat te voorkomen. En het goede nieuws is dat puppy’s hun plas inhouden als ze worden opgetild.

Zie je dat je puppy zich klaarmaakt voor een plas of poep in huis, pak hem of haar dan snel op en ga naar buiten. Hoe kan je een puppy zindelijk maken is dus veel kijken naar het gedrag van je maatje en direct actie ondernemen.

5. Niet straffen, maar belonen

Een puppy die elke keer dat er een ongelukje gebeurt wordt gestraft, zal daar erg onzeker van worden. En ongelukjes zullen gewoon plaatsvinden, het is immers een leerproces? Door boos te worden op je puppy wordt deze zenuwachtig en onzeker en dat betekent dat ze niet meer durven te plassen als jij erbij bent. Het is belangrijker dat je ongelukjes snel opruimt en negeert.

Doet je puppy wel een plasje op een moment en plek die jij hebt uitgekozen? Dan is het tijd om hem of haar te belonen. Dat betekent een snoepje geven, maar belonen kan ook met positieve intonatie, met een spelletje of een wandeling.

6. Niet direct naar huis na een plasje

Ook al ben je misschien erg bezig met je hond zindelijk maken, een plasje is niet waar het tijdens jullie wandeling allemaal om draait. Vooral in het begin is het belangrijk dat je je puppy niet leert dat ze na een plasje weer naar binnen gaan. Puppy’s die dat denken, zullen hun plas expres ophouden.

Hoe maak je een puppy zindelijk? Neem hem mee naar je vaste plasplaats. Doet je puppy zijn of haar behoefte niet, dan ga je naar huis en probeer je het een kwartiertje later weer. Lukt het de volgende keer wel, beloon je puppy dan met een spelletje of een extra wandelingetje. Op die manier wordt plassen iets positiefs en niet het seintje om weer naar binnen te moeten.

7. Kies vaste plekken om te plassen

Wist je dat je je puppy niet alleen zindelijk kunt maken door hem of haar te leren buiten te plassen? Je kunt ze ook leren waar ze wel en niet mogen plassen. Het liefste doen ze dat in het gras en niet op de straattegels. Dit kan je je puppy van jongs af aan al leren.

Als onderdeel van de zindelijkheidstraining van je hond neem je hem of haar mee naar vaste plasplekken. Laat hem vanaf het begin alleen plassen op zand of gras. Je puppy zal hier dan een voorkeur voor ontwikkelen en zijn behoefte voornamelijk op deze plekken doen.

8. Maak onderscheid tussen plaswandelingen en ontdekwandelingen

Tip 7 en 8 sluiten bij elkaar aan. Je zult regelmatig kleine wandelingetjes maken met je puppy, specifiek zodat deze zijn of haar behoefte mag doen. Deze zijn een belangrijk onderdeel van het zindelijk maken van een puppy.

Maar je wilt je hond ook mee kunnen nemen op lange wandelingen, door het bos of langs het strand. Dit zijn wandelingen waarbij je puppy mag ontdekken. Je doet dan niet het vaste rondje of je gaat dan niet langs de vaste plasplekjes. Belonen na een plasje blijft wel belangrijk.

9. Hoe maak je een puppy zindelijk? Neem de tijd

We krijgen vaak de vraag ‘Hoe maak je een puppy snel zindelijk?’, maar ook al is snelheid voor jou een voordeel, voor je puppy is dat het niet. Het is belangrijk dat je het tempo van je hond aanneemt en niets overhaast. De ene puppy zal sneller zindelijk zijn dan de andere, maar elke puppy komt er uiteindelijk toch.

Wanneer is je pup zindelijk? Je puppy is zindelijk als deze ’s nachts niet meer plast of uit moet, als deze in 3 dagelijkse wandelingen alle behoeftes kan doen en dat op een plek die jij voor ze hebt uitgekozen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de zindelijkheidstraining van een hond?

Zoals al even aangegeven zal de ene hond sneller zindelijk zijn dan de andere. De vraag ‘Hoe krijg je een puppy snel zindelijk?’ is dus eigenlijk verkeerd. Toch kunnen we wel aangeven hoe lang het gemiddeld duurt voor een hond zindelijk is. In de meeste gevallen ben je volledig klaar met je training als je puppy 6 tot 8 maanden is.

Gaat de zindelijkheidstraining puppy ’s nachts door?

Helaas kan je puppy zijn of haar plas vooral in het begin maar een paar uren ophouden. Hoe moet je een puppy zindelijk maken? Door deze elke zoveel uur mee te nemen naar buiten. En dat betekent tijdens de eerste maar maanden van het leven van je puppy ook ’s nachts.

Als je puppy 6 maanden is, is deze in staat zijn of haar plas 8 uur op te houden. Tot die tijd zal je er ’s nachts uit moeten om een ongeluk te voorkomen. Zet het alarm. Een wandelingetje hoeft vooral in het begin niet lang te duren.

Tip: wil je weten hoe lang je je puppy moet uitlaten voordat deze moe wordt? Neem voor elke week dat deze oud is één minuut wandeltijd. Een puppy van 9 weken kan dus niet langer wandelen dan 9 minuten.

Hoe lang kan een puppy zijn of haar plas ophouden?

Als je weet hoe lang jouw puppy zijn of haar plas kan ophouden, dan weet je ook hoe regelmatig deze naar buiten moet. Ook al zie je wel aan het gedrag van je maatje wanneer het tijd is, raadpleeg ook het puppy zindelijk maken schema in dit artikel.

Hoe langer je met de zindelijkheidstraining van je puppy bezig bent, hoe beter je begrijpt en inziet hoe je dat het beste aanpakt. Elke hond is anders, dus de vraag ‘Hoe maak je een puppy het beste zindelijk?’ is niet met één antwoord te beantwoorden. Doe wat voor jou en je puppy het beste voelt en je training gaat vast voorspoedig.

Huisdier Maatjes
Logo