7 redenen waarom je een hond als huisdier moet nemen

Niet iedereen houdt van honden, maar de meesten zijn het er wel over eens dat dit de trouwste viervoeters zijn die je huishouden verrijken. En onze vriendschap en samenwerking met honden gaat vele millennia terug in de tijd. Denk jij eraan om een hond in huis te nemen, dan heb je misschien al informatie gezocht, zoals de ’10 voordelen van een hond’, of ‘hoe voed je een puppy op?’

Maar waarom moet je nu echt een hond als huisdier nemen en wat zijn juist redenen om geen hond te nemen? Alle antwoorden vind je hier.

Een hond nemen of niet?

Voordat je overgaat op alle redenen waarom een hond kopen een goed idee is voor jou, is het belangrijk om je af te vragen of een hond in je leven past. Er zijn uiteraard verschillende soorten hondenrassen en de één heeft meer beweging, verzorging of aandacht nodig dan de ander.

Toch is het belangrijk om je te realiseren dat een hond veel van je vraagt:

  • Puppy’s moeten worden opgevoed en dat betekent puppy cursus, constant trainen en consequent zijn.
  • Honden kunnen gemakkelijk 10 jaar worden of ouder, dus zo lang ben jij er verantwoordelijk voor.
  • Grotere actieve honden moeten 3 keer per dag worden uitgelaten.
  • Als je op vakantie wilt, moet je voor een pension betalen of iemand vragen om goed voor je hond te zorgen.
  • Met een hond kan je niet meer hele dagen en nachten wegblijven en moet je altijd thuiskomen om hem uit te laten en eten te geven.

Waarom een hond als huisdier?

De bovenstaande punten zijn voor sommige mensen genoeg info over honden om dit toch niet te doen. Anderen hebben deze ruimte wel en ook de toewijding om een hond te nemen. En, zoals je aan de onderstaande 7 redenen kunt zien, er zijn ook voldoende heerlijke voordelen om naar uit te zien.

1. Een trouwe vriend en onvoorwaardelijke liefde

Zorg jij goed voor je hond, dan heb je er een vriend voor het leven bij. Een hond oordeelt niet, is altijd enthousiast om je te zien en volgt je overal. Er zijn verhalen over honden die hun baasjes redden, die uren wachten tot hun eigenaar terugkomt en die alles voor ze doen. De liefde die jij aan je hond geeft krijg je dus dubbel en dwars terug en dat geeft veel voldoening.

2. Met een hond ben je nooit alleen

Als je een hond hebt is er altijd iemand thuis na een lange dag. Je bent nooit alleen. Kom beneden in de ochtend en je hond staat de kwispelen onder aan de trap. Kom thuis van een dag op school en je hoort je hond je al opwachten voordat je de deur open maakt.

Je kan een goed opgevoede hond ook overal mee naartoe nemen. Een bezoekje aan de stad, de supermarkt, het park of het bos doe je nooit meer alleen. Zo lang je hond goed naar je luistert is het een genot om er samen op uit te gaan.

3. Minder kans op inbraak

Een andere meer praktische reden waarom je een hond als huisdier moet nemen, is dat de kans op inbraak dan kleiner is. Honden bewaken een woning en gaan blaffen als er iemand binnenkomt die ze niet kennen. Daarbij ziet een inbreker een hondenbeet vast ook niet zitten.

Inbrekers en andere mensen die kwaads in de zin hebben zullen jouw woning snel overslaan als ze een hondenmand zien, een hondenhok in de achtertuin opmerken of een riem aan de kapstok zien hangen.

4. Honden zijn goed voor kinderen

Er zijn verschillende redenen waarom een hond als huisdier goed is voor kinderen:

  • Kinderen leren dat dieren belangrijk zijn en dat je daar respect voor moet hebben en er goed voor moet zorgen.
  • Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben vaak minder kans om allergieën te ontwikkelen.
  • Een hond in het huishouden leert kinderen om verantwoordelijk te zijn en om afspraken na te komen.

5. Voldoende lichaamsbeweging

Omdat de meeste honden zeker 2 tot 3 keer per dag moeten worden uitgelaten, zal de hoeveelheid lichaamsbeweging die jij krijgt vast omhooggaan. Honden kunnen ook prima mee als je regelmatig hardloopt of zijn een goede motivatie als je daarmee wilt beginnen. Ook al zullen er momenten zijn dat je liever niet naar buiten stapt, je haalt altijd een frisse neus en krijgt nieuwe energie.

Meer lichaamsbeweging krijgen moet niet de enige reden zijn waarom een hond als huisdier voor jou een goed idee is, maar het is een handige bijkomstigheid waarvan jullie allebei gezonder worden.

6. Hulp bij depressie en nervositeit

Uit onderzoek is gebleken dat een hond kan helpen als je lijdt aan depressie of nervositeit. Je brein maakt oxytocine aan alleen al als je naar je hond kijkt en dat is het hormoon van geluk en saamhorigheid. Tegelijkertijd is dit een hormoon dat schizofrenie, depressie en posttraumatische stress kan tegengaan.

Mensen die eenzaam zijn, die ouder zijn of die om andere reden niet tevreden zijn kunnen dat omdraaien door een hond te nemen. Het is uiteraard niet de ultieme oplossing, maar zorgen voor een hond en een band opbouwen met je trouwe viervoeter draagt zeker bij aan een gelukkiger leven.

7. Een socialer leven

Een laatste reden waarom een hond als huisdier een goed idee is, is omdat dit je sociale leven bevordert. Terwijl je met je hond over straat loopt, kom je andere hondenliefhebbers tegen. Terwijl jullie honden met elkaar spelen maken jullie een praatje.

Er zijn ook mensen die je aanspreken omdat ze je honf zo mooi of lief vinden. Er is altijd wel iemand met honden vragen voor je of die informatie over honden zoeken omdat ze er zelf ook aan denken een hond te nemen.

Doe voldoende onderzoek naar rasinformatie over honden, naar speciale honden, naar honden huisvesting en naar de kenmerken van bepaalde honden. Doe eventueel een kan ik een hond nemen test. Als je dan eindelijk in de trouwe ogen van je nieuwe maatje kijkt, ga je een band aan voor het leven.

Huisdier Maatjes
Logo