5 tips om vlooien bij je kat te bestrijden

Vlooien bestrijden bij je kat is iets wat je regelmatig moet doen. Wachten tot deze vanzelf weggaan levert alleen maar grotere problemen op. Het is beter om de vlooien preventief bij je kat te bestrijden en er zorg voor te dragen dat deze helemaal nooit je woning in kunnen komen.

Soms lijkt het vlooien bestrijden bij katten dweilen met de kraan open en heb je net de ene vlooienkuur af of ze zijn weer terug. Met de 5 handige tips uit dit artikel leer je niet alleen hoe je vlooien bij je kat moet bestrijden, maar ook hoe je er zorg voor draagt dat deze veel minder snel weer terugkomen.

Hoe herken je vlooien bij je kat?

We krijgen regelmatig de vraag: heeft mijn kat vlooien? Een kat met vlooien is niet automatisch minder hygiënisch. Iedere (huis)kat kan vlooien oplopen, hoe schoon of vies deze ook is. Je kan de vlooien zelf zien als je de vacht van je kat opzij duwt en de huid bekijkt. Je ziet de vlooien daar zitten of je ziet vlooienpoepjes. Met een vlooienkam ontdek je de vlooien bij je kat nog gemakkelijker.

Je ziet vlooien bij katten ook door het gedrag van je huisdier. Deze is vaak onrustig en ongemakkelijk. Door de vlooienbeten zal je kat ook regelmatiger krabben, kale vlekken ontwikkelen en kunnen er zelfs korstjes zichtbaar zijn. Zie je deze tekenen, dan is het tijd om de vlooien van je kat te gaan bestrijden.

Hoe komt een kat aan vlooien?

In tegenstelling tot wat er wel eens gedacht wordt, komen katten niet aan vlooien omdat deze overspringen van een ander beest. Het zijn vaak vlooien eitjes van een ander dier die op de grond vallen en uitkomen. De vlooien wachten rustig tot jouw kat langskomt en springen erop. Je kat neemt de vlooien vervolgens mee naar huis en jij hebt een probleem.

Vlooien bestrijden bij katten: 5 nuttige tips

Help, mijn kat heeft vlooien! Gelukkig zijn er voldoende manieren waarop je daar direct iets aan kunt doen. De onderstaande 5 tips helpen je de vlooien te bestrijden bij jouw kat en om er zorg voor te dragen dat ze de volgende keer een ander beestje zoeken.

vlooien bestrijden bij katten

1. Kies voor een kwalitatief vlooienbestrijdingsmiddel

Er zijn voldoende middelen om vlooien te bestrijden te koop, maar die van de dierenarts werken het beste. Hoe vaak je dit precies moet toedienen verschilt per middel. Je hebt de keuze uit een aantal antivlooienmiddelen voor je kat en de beste daarvan worden in ons artikel ‘Beste vlooienmiddel kat’ behandeld.

Er zijn een aantal verschillende middelen waarmee je snel vlooien kunt bestrijden bij je kat en in huis.

  • Halsband: een halsband voor katten doe je één keer om en deze kan de vlooien maar liefst 8 maanden van je kat weghouden. Veel katten moeten wel aan een halsband wennen.
  • Pipetjes: het meest gangbare middel tegen vlooien voor je kat zijn pipetjes. Dit wordt ook wel vlooien bestrijden bij je kat met selamectine genoemd. Deze druppel je een keer in de zoveel tijd in de nek van de kat en ze doden de vlooien binnen 24 uur.
  • Injectie: je kunt er ook voor kiezen om je kat 2 keer per jaar te laten injecteren om vlooien te bestrijden. Dit is meer preventief, maar zeker een optie om met je dierenarts te bespreken.

2. Vlooien bestrijden bij je kat kan ook met azijn

Deze middelen van de dierenarts zijn uiteraard niet natuurlijk en het is mogelijk dat jij liever een duurzame manier zoekt om de vlooien bij je kat te bestrijden. Azijn is dan een middel om dat mee te doen. Vlooien hebben namelijk een hekel aan de geur.

Je maakt eerst alles goed schoon, wast dekens en mandjes in de wasmachine. Doe daar alvast een scheut schoonmaakazijn bij zodat de geur er goed intrekt. Je maakt de oppervlakten waar je kat veel ligt schoon met azijn. Daarna masseer je de vacht van je kat met een doek die gedrenkt is in natuurazijn. Laat het een paar uur intrekken en de vlooien zijn gedood.

3. Zo kan je katten vlooien ook natuurlijk bestrijden

Azijn is een natuurlijk en werkzaam bestrijdingsmiddel voor vlooien in huis en op je kat. Er zijn ook andere natuurlijke middelen die je gebruikt om de vlooien te bestrijden bij je kat:

  • Diatomeeënaarde (ook wel celoet of kiezelaarde).
  • Een neemolie van de ‘neem’ boom.
  • Etherische oliën, zoals lavendel, tea tree, pepermunt, eucalyptus en lemongrass.
  • Goede voeding, want een dier met een goede weerstand zal minder snel door vlooien worden uitgekozen.
  • Voeg het kruid fenegriek toe aan het eten van je kat.

4. Gebruik een tablet als je kat een hekel heeft aan de druppels

Er zijn ook anti-vlooien tabletten waarmee je vlooien bij je kat kunt bestrijden. Sommige katten hebben een hekel aan de druppels en verzetten zich sterk. In deze gevallen kan een tablet beter zijn, ook al staan katten er bekend om hier een bloedhekel aan te hebben. Het beste breek je de pil in kleine stukjes en verstop je deze in iets lekkers, zoals een garnaal.

5. Tips om preventief vlooien te bestrijden bij je kat

Met de bovenstaande 4 tips kan je de vlooien bestrijden die je kat al heeft. Daarna zorg je ervoor dat deze niet meer terugkomen. Er zijn dan ook een aantal manieren waarop je preventief vlooien kunt bestrijden. Ook al betekent dit niet dat je nooit vlooien zult krijgen, de kans dat dat gebeurt is kleiner.

Neem daarom de volgende gewoonten op in je dagelijkse routine:

  • Stofzuig regelmatig je woning en besteed extra aandacht aan de favoriete ligplek van je kat. Vervang je stofzuigerzak op tijd. Wil je ook dweilen, voeg dan schoonmaakazijn toe aan je water.
  • Behandel je kat regelmatig met een antivlooienmiddel of bestrijd de vlooien van je kat met een halsband.
  • Klop dekens, bedden en manden regelmatig uit en was ze op 60 graden.
  • Investeer in een ijzeren vlooienkam en kam je kat regelmatig.
  • Behandel je woning indien nodig met een omgevingsspray. Doe dit altijd na het stofzuigen.

Huisdier Maatjes
Logo