Wat is een goede gezinshond? 5 rassen op een rijtje

Denk jij eraan om een hond aan je gezin te introduceren, dan is de vraag – Wat is een goede gezinshond? – vast al van je lippen gerold. Je wilt een maatje voor de kinderen, een vriendelijke hond die goed luistert en die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt.

De beste gezinshond voor jouw huishouden is dat niet automatisch ook voor een ander gezin. De vraag – Wat is een goede gezinshond? – is daarom niet met één ras te beantwoorden. Hier zetten we de 5 beste rassen voor je op een rijtje.

Wat zijn de kenmerken van een goede gezinshond?

Je weet zelf wel welke voorwaarden jij aan je hond hebt. Hoe groot mag deze zijn, bijvoorbeeld, en wil je een puppy of een volwassen hond? Wat is een goede gezinshond? Volgens ons zijn deze kenmerken belangrijk:

  • De (volwassen) hond moet goed met kinderen zijn of al gewend zijn aan kinderen.
  • De gezinshond moet als hij volgroeid is passen in je woning. Heb je een klein appartement, dan is een kleinere hond ook beter.
  • Een rustige gezinshond is beter als je kleine kinderen hebt.
  • Een gezinshond moet goed kunnen luisteren, zodat iedereen hem kan uitlaten.
  • Een goede gezinshond moet ook gemakkelijk op te voeden zijn, want het gezinsleven is al druk genoeg.

5 goede gezinshondenrassen op een rijtje

Dat brengt ons bij de 5 beste lieve hondenrassen voor gezinnen. Het onderstaande overzicht bevat per situatie een ras dat past.

gezinshonden rassen

1. Wat is een goede grote gezinshond? De Newfoundlander

Zijn je kinderen al wat ouder en is het tijd voor een lieve grote gezinshond, dan is de Newfoundlander een schat van een beest. Ook al lijken ze op een beer, ze staan bekend om hun beschermende en zachte karakter.

De Newfoundlander is een echte kinderhond en houdt bovendien van zwemmen. Omdat het wel een grote hond is, is het belangrijk dat je voldoende ruimte hebt in huis. Deze hond heeft ook een dikke vacht, dus regelmatig kammen is essentieel.

2. Wat is een goede middelgrote gezinshond? De Poedel

Misschien denk je bij poedels direct aan geschoren en gekleurde pronkstukken. Er zijn ook voldoende mensen die het haar van een poedel gewoon laten groeien. Deze lieve middelgrote gezinshond verhaart minder en dat maakt ze perfect voor kinderen met allergieën.

Poedels zijn ook bijzonder vriendelijk en slim. Ze hechten zich aan hun baas, maar zijn tegelijkertijd moedig en volhardend. Houd er dus rekening mee dat poedels waaks zijn en kunnen gaan blaffen als er iemand in huis komt. Je moet deze ideale gezinshond middelgroot wel af en toe naar de kapper brengen, kammen en borstelen.

3. Wat is een goede kleine gezinshond? De Beagle

Een kleinere gezinshond is een goede keuze als je kinderen hebt die ook nog klein zijn of als je beperkt ruimte hebt in huis. Beagles zijn dan niet alleen erg schattig om te zien, maar ook trouw en vrolijk. Tegelijkertijd moeten ze wel goed worden getraind en er regelmatig uit om hun energie kwijt te kunnen.

De Beagle is een ideale kleine gezinshond kortharig en dat komt door hun sociale karakter. Een Beagle zal altijd proberen om je op te vrolijken en zijn erg goed met kinderen of andere huisdieren. Ook als er vreemden in huis komen, zijn ze direct vriendelijk. Houd alleen rekening met regelmatige lange wandelingen, of je Beagle wordt nerveus.

kleine gezinshond beagle

4. Wat is de ideale huishond? De Yorkshire Terriër

Een echte huishond is klein en heeft niet zoveel behoefte aan lange wandelingen en actieve spellen. Zoek je een goede familie hond die het prima vindt om thuis te blijven, dan is een Yorkshire Terriër misschien een optie voor je. Deze gezinshond is erg klein, speels en slim. Goed africhten is dus geen probleem.

Je laat een Yorkshire Terriër ’s ochtends en ’s avonds een kwartier of 20 minuten uit. Meer heeft hij niet nodig. Een ander groot voordeel is dat het een hypoallergene hond is en dus ook met allergische gezinsleden kan leven. Het is een ideale hond voor beginners.

ideale gezinshond yorkshire terrier

5. Wat is een goede gezinshond voor actieve families?

Zijn jullie een lekker actief gezin en houden jullie ervan om erop uit te trekken, dan gaat een actieve familiehond graag met jullie mee. De prachtige Ierse Setter barst van energie en gaat mee wandelen, fietsen of kamperen.

actieve hond voor families

Je hebt wel een grote tuin nodig, want de Ierse Setter doet niets liever dan buiten ravotten. Ook is het belangrijk dat je regelmatig met je Ierse Setter speelt en hem meeneemt naar het park zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Deze ideale familiehond is groot, mooi om te zien, slim en speels.

Huisdier Maatjes
Logo