Welke dieren mag je als huisdier houden in Nederland?

Het zal je niet verbazen dat je niet zomaar elk dier als huisdier mag houden in Nederland. Sommige dieren zijn beschermd, zijn gevaarlijk of zijn simpelweg niet geschikt als huisdier. Het is niet vreemd dat je een tijger, bijvoorbeeld, niet zomaar in je rijtjeshuis mag houden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) bepaalt welke dieren wel en niet als huisdier gehouden mogen worden. En op 1 januari 2024 komt daar een nieuwe regeling voor. In dit artikel lees je alles over welke dieren je mag houden als huisdier in Nederland en de regelgeving die daarvoor geldt.

Een nieuwe wetgeving

De wetgeving voor het houden van huisdieren is de afgelopen jaren regelmatig aangepast. Op 1 juli 2017 werden 163 extra zoogdieren in Nederland verboden gemaakt, bijvoorbeeld. Daarbij zijn er een aantal strenge voorwaarden in het leven geroepen voor bepaalde dieren die je wel mag houden. Voldoe je niet aan deze regels, dan wordt je huisdier afgenomen. De lijst met toegestane huisdieren in Nederland verandert dus regelmatig en is flink gekrompen.

De huis- en hobbydierenlijst van RvO

De RvO heeft een huis- en hobbydierenlijst samengesteld met alle zoogdieren die je vanaf 2024 mag houden. Daarop staat duidelijk aangegeven welke dieren je mag hebben en waar je ook mee mag fokken. Op dit moment is er alleen een lijst voor zoogdieren, maar lijsten voor reptielen, vogels en amfibieën zullen binnenkort ook beschikbaar worden gemaakt.

Bij twijfel is dit dé lijst om te raadplegen. Heb je op 1 januari 2024 een huisdier dat niet op deze lijst staat, dan mag je deze houden tot overlijden. Je mag er niet meer mee fokken en je moet kunnen bewijzen dat je hem vóór deze datum al had.

Welke dieren mag je houden als huisdier?

Je bent dus niet de enige die antwoord zoekt op de vraag: welke dieren mag je als huisdier houden in ons land? Laten we beginnen met de diersoorten die wel zijn toegestaan in Nederland:

 • Huishond (geen wilde hond).
 • Huiskat (geen wilde kat).
 • Knaagdieren, waaronder de Afrikaanse dwergrelmuis, Algerijnse gerbil, bleke gerbil, bruine rat, bunzing, cavia, Chinese dwerghamster, dwergrenmuis, fret, goudhamster, grote Egyptische renmuis, Harrington’s gerbil, huismuis, konijn (geen haas of wild konijn), Mongoolse gerbil, Noordafrikaanse renmuis en de woestijnslaapmuis.
 • Vogels, zoals parkieten, kanaries, papegaaien en kaketoes.
 • Insecten.
 • Vee en hoefdieren, zoals de alpaca, Chinese waterree, ezel, geit, kameel, lama, paard, pony, rund, schaap, varken en waterbuffel.
 • Vissen, zoals goudvissen, zeesterren, koraal en tropische vissen.
 • Een aantal soorten amfibieën en reptielen.

Welke dieren mag je niet als huisdier houden?

Deze lijst geeft aan welke dieren je thuis mag houden en het verzorgen van alle dieren die hier niet op staan is automatisch verboden of aan strenge regels gebonden. De lijst met dieren die je niet mag houden is uiteraard veel langer en bestaat onder andere uit de vos, koala, luiaard, wildzwijn, egel, stokstaartje, beer, aap, lynx, eland en de Kaapse buffel.

welke dieren mag je niet als huisdier houden

Wat opvalt is dat er op dit moment geen duidelijkheid wordt gegeven over het houden van vogels, amfibieën, insecten, vissen en reptielen. Op dit moment mag je dus theoretisch een cobra of een vogelspin in huis nemen zonder dat je deze moet inleveren. Hier komt ongetwijfeld binnenkort verandering in, als de RvO nieuwe lijsten uitbrengt voor deze diersoorten. Hopelijk krijgen we dan meer duidelijkheid over alle soorten huisdieren die wel en niet zijn toegestaan in Nederland.

Welke dieren uit het wild mag je als huisdier houden?

Wilde dieren mogen nooit als huisdier worden gehouden in Nederland. Als je bijvoorbeeld een gewonde egel of vos vindt, dan moet je dat melden bij de dierenambulance. Zij zorgen ervoor dat het beestje wordt opgehaald, rustig kan herstellen en weer in het wild wordt vrijgelaten.

Wist je dat…

 • Je spinnen eigenlijk niet mag doden, omdat deze beschermd zijn?
 • Je geen beschermde vlinders mag vangen zonder vergunning?
 • Je geen kikkerdril mag vangen, mits je dat voor educatieve redenen doet en de kikkers daarna weer loslaat?

Wat doe je als je een verboden huisdier hebt?

Kom je er na het lezen van dit artikel achter dat je een huisdier hebt dat eigenlijk verboden is? Dan is het beter om dit te melden. Het is goed mogelijk dat je deze mag houden tot het overlijdt. Het kan ook zijn dat je je huisdier dan moet inleveren en dat hij naar een opvang wordt gebracht waar hij de juiste verzorging krijgt.

Wat gebeurt er als je je verboden huisdier niet aangeeft? In eerste instantie weinig. Tot iemand erachter komt en besluit om er melding van te maken. Of tot je met je huisdier naar de dierenarts moet en deze je aangeeft. Het is dus eigenlijk altijd beter om gewoon eerlijk te zijn.

Heb je een huisdier die nog niet op de lijsten van de RvO voorkomt, dan kan je deze bij hen melden en laten onderzoeken. Vanaf dat moment zal dit dier ook officieel worden beoordeeld en als toegestaan of verboden worden verklaard.

Veelgestelde vragen over welke dieren je als huisdier mag houden in Nederland

Het is heel goed mogelijk dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over welke dieren je mag houden als huisdier. Het is onmogelijk om alle informatie te geven, omdat deze ook door het RvO nog niet bekend is gemaakt. Daarom behandelen we hier ter afsluiting de meest gestelde vragen over de lijst met verboden huisdieren en toegestane huisdieren in Nederland.

1. Mag je een otter als huisdier hebben in Nederland?

Helaas worden er steeds meer otters als huisdieren verkocht. Deze diertjes komen uit Azië en zijn inderdaad erg schattig. Je kunt met een otter wandelen, met de bal spelen en op de bank zitten.  Maar de otter is als huisdier niet legaal in Nederland. Deze staat op de verboden dierenlijst, omdat het houden van otters als huisdier de wilde otterpopulatie in gevaar brengt.

Daarbij zijn otters, hoe schattig ze er ook uitzien, geen ideale huisdieren. Als ze je bijten kunnen ze je zwaar verwonden en dat doen ze snel, vooral als ze hun zin niet krijgen. Otters thuis kunnen agressief zijn, vernielzuchtig worden en luid fluiten. Het is dus beter om dit beestje gewoon in het wild te bewonderen.

2. Welke exotische huisdieren mag je in Nederland houden?

Vanaf 1 januari 2024 zullen veel exotische huisdieren niet meer mogen worden gehouden. De serval, bijvoorbeeld, het stokstaartje en de luiaard mogen niet als huis- en hobbydier worden gehouden. Toch zijn er nog steeds wel een aantal interessante en bijzondere dieren die je als huisdier mag nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Chinese waterree, een fret, een lama, een kameel en een bunzing.

Ook reptielen en insecten zijn momenteel nog toegestaan en je kunt overwegen om een vogelspin of een kameleon als huisdier te nemen. De enige regel die daar nu nog voor geldt is dat je deze niet in het wild mag vangen en als dier in huis mag nemen. Je mag ze niet vrijlaten, omdat het uitheemse dieren betreft. Ook tropische vissen mag je in Nederland momenteel nog gewoon als huisdier houden.

3. Mag ik een pinguïn kopen als huisdier?

Pinguïns zijn niet toegestaan als huisdier in Nederland. Dit zijn groepsdieren, dus slechts één pinguïn houden is zielig. Daarnaast hebben ze een groot stuk water nodig en een juiste leefomgeving. En er zijn maar weinig dierenartsen die weten hoe ze een zieke pinguïn moeten verzorgen.

pinguin als huisdier

4. Is een rode panda als huisdier toegestaan?

Ook al zijn rode panda’s erg schattig om te zien, ze zijn niet geschikt als huisdier en ook niet toegestaan als huisdier in Nederland. Een rode panda is kleiner dan een reuzenpanda en verwant aan de wasbeer. Het is een bedreigde diersoort die niet mag worden verhandeld, getransporteerd of gehouden.

5. Mag je een koala als huisdier in Nederland?

Het antwoord op deze vraag is ondertussen waarschijnlijk wel duidelijk. De koala komt niet voor op de lijst met toegestane huis- en hobbydieren van de RvO en mag dus ook niet als huisdier gehouden worden. Daar is hier geen ruimte voor en bovendien hebben koala’s bijzondere verzorging nodig die iemand zonder kwalificaties ze niet kan geven.

Daarnaast zijn koala’s net als rode panda’s beschermd en inheems voor Australië. De enige instanties die bevoegd zijn om koala’s te houden zijn dierentuinen en mensen met de juiste kwalificaties.

Tip: wil je beschermde diersoorten zoals koala’s en rode panda’s helpen, dan kan je altijd een dier adopteren en doneren aan een goed doel date ervoor zorgt dat ze niet meer met uitsterving worden bedreigd. Daar doe je ze veel meer plezier mee dan als je ze in huis haalt, hoe schattig ze ook zijn.

koala als huisdier

Conclusie

De lijst met verboden dieren is er met een reden. De RvO bepaalt welke dieren je mag houden als huisdier door te kijken naar hoe gevaarlijk ze zijn, naar wat ze nodig hebben en naar of ze bedreigd zijn of niet. Dit zijn allen goede redenen om van dit huisdier af te zien.

Een huisdier dat wel is toegestaan is in Nederland goed te verzorgen en brengt weinig risico’s met zich mee. Kies dus voor een kat, een cavia of een dwergmuis en je weet zeker dat je ze een goed leven biedt.

Huisdier Maatjes
Logo