Welk huisdier past bij mij? 5 Leuke huisdieren op een rijtje

Er wordt wel eens gezegd: ‘een huisdier is voor het leven, niet alleen voor kerst’. Krijg je met de feestdagen een schattige puppy of tropische vissen cadeau, dan is het de bedoeling dat je daar goed voor zorgt. Je hebt een extra verantwoordelijkheid en dat kan je leven veranderen.

Besluit jij een nieuw huisdier te nemen, dan kies je voor een maatje, een dier dat je leven verrijkt en waar je graag voor zorgt. Niet alle huisdieren zullen bij je passen. Persoonlijke smaak speelt hier een rol, maar ook levensstijl en je professionele verantwoordelijkheden. Welk huisdier past bij mij? Tussen deze 5 leuke huisdieren staat vast het antwoord op jouw vraag.

1. Welk dier past bij mij als ik actief ben: hond

Mensen die actief zijn, hoeven dat met een huisdier niet meer alleen te doen. Want dieren houden ook van lichaamsbeweging en profiteren daarvan, net als wij. Met uitzondering van enkele hondenrassen, hebben honden er baat bij om zeker 2 tot 3 keer per dag te worden uitgelaten. Het zijn geen huisdieren voor binnen, maar jouw hond gaat overal met je naartoe.

Een hond neem je als je je deze verplichting aan kunt gaan. Ga lekker wandelen of neem je hond mee als je gaat hardlopen. Tijdens het weekend maken jullie samen lange wandelingen langs het strand of door het bos.

Een hond is voor jou geen goed idee als je een leuk makkelijk huisdier zoekt dat alleen behoefte heeft aan knuffels en voedsel.

actief huisdier hond

2. Wat is een leuk huisdier voor huismussen: kat

Kom jij thuis na je werk en wil je niets liever dan je huispak aantrekken, op de bank kruipen en een boek lezen of een serie kijken? Ben je veel thuis en houd je ervan om te knuffelen en om voor anderen te zorgen? Dan is het antwoord op de vraag – welk huisdier past bij mij? – voor jou een kat. Katten komen graag bij je als je thuis bent en gaan verder hun eigen gang. Het is een knuffelig huisdier dat naast eten, drinken en liefde weinig anders van je verlangt.

Je neemt een kat als je veel thuis bent en van gezelligheid houdt. Ben je weinig thuis en zoek je een huisdier waar je dingen mee kunt doen, dan zijn katten niet de geschikte keuze voor jou.

huisdier voor thuisblijvers

3. Welk huisdier past bij mij als ik allergisch ben? Vissen of reptielen

Ben je allergisch voor haren, dan vallen er al een groot aantal verschillende soorten huisdieren af. Maar dat betekent niet dat je nooit een huisdier kunt hebben. Een mooie vissenkom kan een schitterende toevoeging zijn aan elk interieur. Wat dacht je van een terrarium met reptielen of van schildpadden? Deze haarloze vriendjes moeten ook worden verzorgd. Dat kan jij doen, zonder dat je om de 10 seconden moet niezen of dikke ogen krijgt.

Vissen en reptielen hebben meer verzorging nodig dan je misschien zou denken. Het aquarium en het terrarium moet regelmatig worden verschoond en vissen moeten elke dag eten. Vissen en reptielen zijn ook geen knuffelbare huisdieren. Het zijn leuke huisdieren voor binnen en ideaal als je allergisch bent, maar niet ieders pakkie an.

4. Wat zijn leuke huisdieren als ik op kamers woon? Knaagdieren

Leuke huisdieren voor op je kamer zijn lastig te vinden. Veel huisbazen laten huurders niet toe om een huisdier te kiezen. Knaagdieren zijn dan wel een optie. Dit zijn vaak goedkope huisdieren die toch een band met je ontwikkelen en die jouw leven beter maken.

Het antwoord op de vraag – welk huisdier past bij mij? – is ‘knaagdieren’ als je weinig ruimte hebt en toch een dierenvriend bent. Een rat kan bijzonder tam worden gemaakt. Cavia’s zijn aanhankelijk en houden ervan om geaaid en gekamd te worden. Dan zijn er natuurlijk ook nog hamsters en muizen, voor iedereen die low-maintenance vereist. Daarbij leven knaagdieren vaak niet meer dan 2 jaar.

Doe de test ‘welk knaagdier past bij mij’ en je vindt vast een vriend voor het leven. Knaagdieren hebben een kooi die wekelijks verschoond moet worden en moeten regelmatig nieuw eten en water krijgen. Behalve dat zijn het makkelijke huisdieren die zich graag laten verzorgen.

huisdier voor op je kamer konijn

5. Welke huisdieren zijn er als ik weinig thuis ben?

Ieder huisdier heeft verzorging nodig. Maar niet alle huisdieren zijn even arbeidsintensief als een hond. Katten, bijvoorbeeld, doen graag hun eigen ding. Ook knaagdieren, vissen en reptielen zijn niet erg veeleisend. Ben jij weinig thuis, dan is het wel belangrijk dat je je afvraagt of je wel een huisdier moet nemen.

Voor jou is het antwoord op de vraag – welk huisdier past bij mij? – misschien wel: geen enkel huisdier. Waarom zou je investeren in een huisdier als je er toch nooit bent? Je haalt weinig voldoening uit je huisdier als je deze bijna nooit ziet en het huisdier heeft er verder ook weinig aan.

Besluit je dat een makkelijk huisdier voor jou toch toegevoegde waarde heeft, denk dan goed na over welke dit gaat worden. Je zit er minimaal 2 jaar aan vast. Knaagdieren, vissen en reptielen zijn dan uitstekende keuzes.

Welk huisdier past bij mij: doe de huisdierentest

Je kiest je huisdier dus niet zomaar en het is belangrijk dat je een dier past dat bij je past. Misschien zoek je juist een kindvriendelijk huisdier of het makkelijkste huisdier om voor te zorgen. Er zijn ook voldoende kleine huisdieren voor binnen, goedkope huisdieren en zelfs huisdieren die je juist buiten laat.

Daarbij zijn de regels hier gegeven ook niet zo zwart wit. Een kleine hond, bijvoorbeeld, is prima als huisdier binnen en hoeft niet door actievelingen te worden uitgelaten. Tegelijkertijd zijn tropische vissen wel erg veeleisend, ook al zijn het vissen.

Een goede manier om de vraag – welk huisdier past bij mij? – te beantwoorden is door een dieren test te doen. Deze zijn gemakkelijk te vinden online. Je kunt ook altijd raad vragen bij een specialist en een dierenwinkel opzoeken of een dierenarts raadplegen. Zo weet je zeker dat je een perfect huisdier uitkiest voor jouw leven en situatie en dat jullie vriendjes worden voor het leven.

Huisdier Maatjes
Logo