Welke kat is de beste muizenvanger? 5 echte muizenverjagers

Niet iedereen neemt een kat omdat dat zo gezellig is. Al van oudsher hebben katten ook een praktische functie: ze zijn namelijk erg goed in het vangen van muizen en ander ongedierte. Katten op boerderijen wonen daar ook specifiek voor dat doeleinde.

Welke kat is de beste muizenvanger? Als deze vraag jou bezighoudt, vind je hier het antwoord.

Iedere kat is een muizenvanger

Laten we vooropstellen dat elke kat muizen vangt. Dit doen ze om jou een cadeautje te geven of om te overleven. Van nature zijn het jagers en dat instinct komt regelmatig naar boven. Boerderijkatten, bijvoorbeeld, krijgen minder eten van hun baasjes, omdat ze dit dan zelf compenseren door muizen te vangen.

Daarbij stimuleer je een kat zelf naar eten te zoeken als je hem minder voert. Een kat die elke maaltijd voorgeschoteld krijgt zal zelf minder snel op jacht gaan. Dat hoeft niet en waarschijnlijk zit hij ook vol.

Het instinct begint goed te werken als je je kat dwingt zelf op zoek te gaan naar de volgende snack. Tenzij je een eigenwijze kat hebt die juist vriendjes wordt met de muis. Katten zijn ten slotte katten!

Welke kat vangt muizen?

De ene kat gaat sneller actief op jacht naar muizen dan een andere. Het ene kattenras staat er bekend om lui te zijn of minder energiek terwijl het andere ras juist proactief is en graag ontdekt, klimt en ravot. Wil je de vraag – ‘Welke kat is de beste muizenvanger’ – beantwoorden, dan zoek je dus een maatje in deze laatste categorie.

Er zijn voldoende ‘Welke kat past bij mij’ testjes die je online kunt doen. Daar komt dan een huiskat ras uit dat aansluit bij jouw situatie en wensen. Van ons krijg je alvast 5 opties van kattenrassen die in het vangen van muizen uitblinken.

1. De Amerikaanse Korthaar

De Amerikaanse Korthaar is een ideale huiskat. Want aan de ene kant is hij relaxed en gezellig en het volgende moment barst hij van energie. Deze kat is jouw maatje en tegelijkertijd de grootste vijand van de muis.

Daarbij zijn Amerikaanse Korthaar katten intelligent, onafhankelijk en geïnteresseerd in hun omgeving. Ze worden ook erg oud en staan bekend om hun sterke gezondheid.

2. De Maine Coon

Welke kat is de beste muizenvanger? De Maine Coon verdient een plek bovenaan. Je kent deze katten ongetwijfeld, omdat ze veel groter worden dan standaard huiskatten. Ze zijn vooral in Amerika erg populair onder boeren, omdat muizen geen kans maken tegen een kat met hun omvang.

Maine Coon katten zijn tegelijkertijd ook erg vriendelijk en lief. Het zijn echte knuffelberen en, ook al lijken ze groot, houden van aandacht. Het is dus een uitstekende keuze als je een gezin hebt, want deze kat wordt je vriend voor het leven.

3. De Turkse Angora

Het Turkse Angora kattenras is, in tegenstelling tot de meeste andere kattenrassen, niet in gevangenschap ontstaan. Ze zijn getemd, maar komen van origine uit de Turkse natuur. Deze achtergrond maakt ze een geweldige jager en dus een perfecte kandidaat voor ons vraagstuk ‘Welke kat is de beste muizenjager?’.

Dat betekent niet dat je met een Turkse Angora een wilde kat in huis haalt. Ze zijn speels, intelligent en afhankelijk. Daarbij is dit een bijzonder vriendelijke kat waar je een echte band mee opbouwt.

4. De Siamees

Siamese katten barsten van de energie. Ze gaan graag naar buiten en zijn erg nieuwsgierig. Daarbij zijn ze luidruchtig, spraakzaam en veeleisend. Neem een Siamees en kiest voor een meedogenloze muizenjager.

Siamezen zijn atletisch en behendig. Ze zijn muizen veel te snel af. Net als ze ervan houden uitgedaagd te worden door jou, nemen ze de uitdaging van de muis ook maar al te graag aan. Je zult dus regelmatig een ‘cadeautje’ in huis vinden.

5. De Burmees

De Burmees is het meest vraatzuchtige ras van alle gedomesticeerde katten. Is er een muis, dan zal je Burmees deze vinden. Ze zijn actief, nieuwsgierig en eigenzinnig. Ze zijn altijd op zoek naar vermaak, en een muis is dan een ideale afleiding.

Naast de beste muizenvangers, zijn Burmezen ook perfect voor een gezin. Ze hebben vrij veel aandacht nodig, maar kan je daaraan voldoen, dan wordt je kat je beste maatje. De Burmees is je vriend, tenzij je een muis bent.

Maar welke kat is nu echt de beste muizenvanger?

Katten staan bekend om hun eigenzinnige persoonlijkheden en je weet nooit wat je van jouw kat moet verwachten. Verder zijn er ook echte muizenjaag-kampioenen onder de niet-raskatten. Kies een kat die voldoet aan de volgende kenmerken en je hebt een echte muizenvanger te pakken:

  • Actief.
  • Energiek.
  • Nieuwsgierig.
  • Behendig.
  • Atletisch.
  • Ondernemend.
  • Instinctief.

Huisdier Maatjes
Logo