Help! Mijn kat wil voor het eerst naar buiten – 9 tips

Wanneer mag een kat voor het eerst naar buiten? Deze vraag heeft geen simpel antwoord. En deze gebeurtenis is voor eigenaren net zo spannend als voor de kat zelf. Heb je een oudere kat die nog nooit naar buiten is geweest? Of misschien heb je wel een kitten of een jonge kat die voor het eerst naar buiten mag.

Omstandigheden veranderen, maar de situatie is hetzelfde. Hoe laat je je kat naar buiten zodat deze alles veilig en rustig kan ontdekken en ook weer terugkomt? Met de onderstaande 9 tips maak je van dit eerste uitstapje een langdurig succes.

Wanneer mag een kat voor het eerst naar buiten?

Er zijn verschillende situaties waarin je een kat voor het eerst naar buiten kunt laten. Het goede nieuws is dat de aanpak altijd hetzelfde is. En de leeftijd van je kat heeft daar geen invloed op.

Je kat mag bijvoorbeeld voor het eerst naar buiten om de volgende redenen:

  • Je wilt dat je nieuwe kat of kitten naar buiten kan.
  • Je laat je kat voor het eerst naar buiten na een verhuizing.
  • Je hebt een oudere kat die voor het eerst naar buiten mag.
  • Je hebt een asiel kat die voor het eerst naar buiten gaat.
  • Er is een andere reden waarom je je kat voor het eerst naar buiten wilt laten.

De voordelen van een buitenkat

Het is voor jou misschien eng als je een nieuwe kat voor het eerst naar buiten laat. Maar de beslissing die je neemt is in de meeste gevallen het beste voor je kat.

Tenzij je aan een grote weg woont of in een omgeving die om een andere reden onveilig is voor je kat, zijn buitenkatten gezonder, fitter en slanker. Ze krijgen voldoende uitdagingen, voldoende lichaamsbeweging en contact met andere katten. Ze houden hun nagels kort zonder aan jouw meubilair te krabben.

buitenkat

Waarop moet je letten?

Het enige grote probleem is dat je kat buiten sneller vlooien of ziektes oploopt. Maar dat los je gemakkelijk op met druppels en vaccinaties. Zorg altijd dat je kat volledig tegen vlooien en ziektes is beschermd.

En gaat je kat voor het eerst naar buiten en blijft hij lang weg? Geef hem dan een GPS tracker, zodat je altijd weet wat hij uitspookt. Een halsbandje met zijn naam en adres is altijd een goed idee, al is het alleen voor jouw gemoedsrust.

9 tips voor als je kat voor het eerst naar buiten mag

Dat brengt ons bij de 9 onmisbare tips voor iedereen die hun kat voor het eerst naar buiten laat. Volg deze tips en er kan weinig misgaan. De meeste katten raken vrij snel gewend aan hun nieuwe grotere leefomgeving en zullen net zo lief bij je op schoot blijven kruipen als op onderzoek uitgaan.

1. Zorg dat je kat binnenshuis volledig is gewend

Of je nu een nieuwe kat voor het eerst naar buiten laat of je bent verhuisd en je oudere kat mag voor het eerst naar buiten, laat hem altijd minimaal een maand binnen. Het is van groot belang dat je maatje weet wat zijn veilige plek en woonplaats is voordat je een grotere leefomgeving aan hem introduceert.

Tijdens deze maand kan je ook alvast met je kat oefenen. Fluit of roep hem en als hij dan naar je toe komt lopen geef je hem een beloning. Geef hem iets lekkers of extra aandacht en hij zal als hij buiten is ook naar je toe komen als je hem roept.

2. Bezoek de dierenarts voor een goede voorbereiding

Er zijn enkele voorzorgmaatregelen die je moet of kunt laten uitvoeren bij de dierenarts voordat je kat voor het eerst naar buiten mag.

  • Laat je kat steriliseren of castreren.
  • Zorg ervoor dat je kat volledig is gevaccineerd, zodat je hem goed beschermt tegen ziektes die hij buiten kan oplopen.
  • Laat je kat chippen voor extra zekerheid. Dit kan al vanaf 9 weken.

3. Maak je tuin veilig voor je kat

Een laatste maatregel die je neemt voordat je je kat voor het eerst naar buiten laat is om je tuin veilig te maken. Zorg dat er geen plekken zijn waar je kat zich kan verstoppen zodat jij er niet meer bij kan. Gereedschap en giftige bestrijdingsmiddelen haal je weg.

Doe wat onderzoek naar planten die niet veilig zijn voor katten en vervang deze voor katvriendelijke planten. Voeg eventueel wat speeltoestellen toe aan je tuin, zoals een krabpaal of een hoog plekje waar hij lekker kan liggen in de zon.

kat in de tuin

4. Ga eerst met je kat mee als deze naar buiten gaat

Katten hebben persoonlijkheden en sommige katten kunnen erg onzeker worden van hun eerste trip naar buiten. Als jij met hem meegaat zal hij zich beter voelen en meer zelfvertrouwen krijgen. Zie je dat je kat zich buiten begint te ontspannen, dan ga je naar binnen en laat je hem voor het eerst alleen.

5. Laat je kat voor het eerst naar buiten net vóór etenstijd

Je kat is gewend om thuis te eten en zal rond etenstijd een goede eetlust hebben opgebouwd. Als je je kat net voor etenstijd nar buiten laat, dan zal deze de eerste paar keer niet lang wegblijven. Hij komt immers naar huis als hij honger heeft?

Als dit goed gaat kan je beginnen je kat op andere tijden naar buiten te laten. Deze zal als het tijd is om te eten weer thuiskomen. Heeft hij buiten wat gevangen, dan neemt hij dat ook mee naar huis om het op te eten.

6. Zoek een rustig moment

Wanneer een kat voor het eerst naar buiten gaat krijgt deze te maken met nieuwe geluiden, geuren en beelden. Het is belangrijk dat hij daar niet angstig van wordt. Kies dus een moment uit waarop het rustig is zodat je kat niet overweldigd of bang wordt.

Het spitsuur vermijd je, je laat je kat niet voor het eerst naar buiten als het regent en uiteraard niet als het onweert of nieuwjaar is. Kies een rustig moment, zodat je kat langzaam aan de buitenwereld – en alle indrukken die daarbij horen – kan wennen.

7. Oefen door je kat te roepen

Je hebt binnen geoefend en je kat heeft geleerd naar je toe te komen als je hem roept of als je fluit. Oefen dit ook als je kat buiten is, zodat je kat naar je toe blijft komen. Dit geeft jou wat extra controle over de situatie en je kat komt thuis op momenten dat dat nodig is.

8. Blijf rustig en je kat blijft ook rustig

Je kat voelt hoe jij je voelt en als jij rustig bent, zal je kat ook veel rustiger naar buiten gaan. Ook als je kat langer wegblijft en je daar nerveus van wordt, laat je dat het beste niet merken.

In dat geval laat je het kattenluik, een deur of raam open staan en zet je wat eten klaar voor je kat. Hij komt vast thuis. Onthoud goed dat het niet alleen je kat is die aan deze nieuwe situatie moet wennen.

9. Je kat geeft het tempo aan

Loop niet te hard van stapel. Misschien wil je veel te snel en daar is je kat niet bij gebaat. Laat je kat elke keer een beetje langer buiten. Bouw dit langzaam op en zowel jij als je kat kan rustig wennen en zelfvertrouwen opbouwen.

Blijf oefenen en je harde werk zal beloond worden.

Veelgestelde vragen

Mag een kat voor het eerst naar buiten in de winter?

Een kat mag ook gewoon in de winter voor het eerst naar buiten. Katten hebben dan een extra dikke vacht en de kou zal ze niet afschrikken. Waar je in de winter het beste wel rekening mee houdt is neerslag.

Laat je kat niet voor het eerst naar buiten als het regent of sneeuwt. Ook als het stormt of onweert houd je hem het beste nog even binnen. In de winter kan het iets lastiger zijn om een rustig moment te vinden, dus heb geduld.

Vanaf welke leeftijd mag een kitten naar buiten?

Kittens zijn net zo goed beschermd tegen weersomstandigheden als volwassen katten. Er is dus officieel geen leeftijd waarop je kitten voor het eerst naar buiten mag. Toch is het verstandig om dit niet te vroeg te doen.

Tot je kitten 6 maanden is heeft hij al zijn vaccinaties nog niet gehad. Wacht dus tot dat allemaal is afgerond en laat je kitten dan voor het eerst naar buiten. Hij is dan optimaal beschermd tegen alles wat hem daar te wachten staat.

kitten naar buiten

Mijn kat is voor het eerst naar buiten en blijft lang weg; wat moet ik doen?

Heb je je kat naar buiten gelaten en komt hij niet terug? Heb je hem geroepen en is er geen teken van hem? Dan kan je verschillende dingen doen. Het belangrijkste is dat je niet in paniek raakt en gaat schreeuwen.

Open een deur, een raam open of het kattenluikje. Zet een bakje met eten buiten, want je kat is gewend om thuis te eten. De geur van het eten zal hem ongetwijfeld aantrekken. Hij kan dan gemakkelijk naar binnen en neemt plaats op zijn favoriete plekje alsof er niets is gebeurd.

Huisdier Maatjes
Logo