Wist je dat Creme Puff, de oudste kat volgens het Guinness Book of Records, 38 jaar en 3 dagen werd? Het is logisch dat jij ook zoveel tijd met jouw kat wilt doorbrengen en sommige katten worden dus echt heel oud. Hoe oud ze precies worden, is afhankelijk van een groot aantal omstandigheden. Het antwoord op de vraag – Hoe oud wordt een kat? – vergt dus meer uitleg.
In dit artikel gaan we verder in op hoe oud katten gemiddeld kunnen worden en welke factoren invloed hebben op hun levensduur. Daarna bespreken we hoe jij bijdraagt aan een gezond leven voor je kat. We sluiten af met de gemiddelde leeftijd van katten van specifieke populaire rassen en veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Hoe oud wordt een kat gemiddeld?
De gemiddelde leeftijd voor een kat is 14 jaar. Een kwart van alle katten overlijdt vóór ze 9 worden en een kwart van alle katten worden ouder dan 17 jaar. Daarmee is de levensverwachting van katten hoger dan die van honden. Katers worden over het algemeen iets minder oud dan poezen.
Factoren die de gemiddelde leeftijd beïnvloeden
Dit zijn gemiddelde cijfers en jouw kat kan dus ook ouder dan 14 jaar worden. De leeftijd is afhankelijk van een aantal factoren waar jij geen of weinig invloed op hebt:
- De genen van je kat.
- Katten die naar buiten gaan, lopen meer risico op een ongeluk.
- De leeftijd is ook een kwestie van geluk.
Hoe kan jij de leeftijd van je kat beïnvloeden?
De bovenstaande factoren zijn door jou lastig te beïnvloeden. Je zou je kat binnen kunnen houden om een ongeluk te voorkomen, vooral als je in een drukke omgeving woont. Maar bewegen, klimmen en jagen zijn ook goed voor de gezondheid en mentale gesteldheid van katten.
Hoe oud wordt een kat? Er zijn een aantal manieren waarop jij er zorg voor draagt dat jouw kat zo oud mogelijk wordt. Deze hebben te maken met verzorging, veiligheid, beweging, voeding en liefde.
- Zorg dat je kat voldoende lichaamsbeweging krijgt.
- Laat je kat alleen buiten als de omgeving veilig is. Woon je langs een grote weg, dan is het beter om hem aan een tuigje te doen of binnen te laten.
- Geef je kat gezond eten, aangepast op zijn of haar leeftijd.
- Zorg ervoor dat je kat niet te zwaar wordt.
- Breng je kat regelmatig voor controle naar de dierenarts.
- Zorg goed voor je kat, geef hem of haar aandacht en wees een liefhebbend baasje.
Tip: laat je kat steriliseren of castreren. Dit blijkt een positieve invloed te hebben op de levensverwachting van het beestje. Ze lopen dan namelijk minder risico om een aandoening of ziekte aan het geslachtsorgaan te ontwikkelen en ze hebben minder de neiging om te gaan dwalen ’s nachts.
Hoe oud wordt een raskat?
Creme Puff was geen raskat. Raskatten hebben grotere kans op erfelijke ziekten en niet alle fokkers letten daarop. Het is dus belangrijk dat je dat controleert als je een raskat aanschaft. Als het goed is krijg je alle informatie over zijn of haar stamboom. Het is echter niet zo dat raskatten gemiddeld ouder of jonger worden dan niet-raskatten.
Bij katten niet-raskatten weet je deze erfelijke omstandigheden niet. Als je deze koopt of ophaalt, let er dan goed op dat alle controles, inentingen en ontwormingen door de dierenarts zijn uitgevoerd.
Hoe oud wordt een huiskat?
Het is niet vreemd dat veel katteneigenaren ze liever binnen de veiligheid van hun woning houden. Buiten lopen ze immers de kans om overreden te worden, om ziektes op te lopen en zichzelf te verwonden? Aan de andere kant is het ook zo dat katten buiten veel meer bewegen, ontdekken en spelen. Dat is zowel lichamelijk als mentaal gezond voor ze.
Obesitas is het grootste gezondheidsprobleem bij huiskatten. Zorg ervoor dat je huiskat niet te dik wordt, want dat kan gewrichtsproblemen, leververvetting en suikerziekte veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je elke dag met je huiskat speelt en dat deze aangemoedigd wordt om te bewegen. Zo wordt de levensverwachting van een huiskat hoger dan die van een thuiskat.
Zorgen voor een kat
Katten waarvoor goed wordt gezorgd, worden ouder. Hoe oud wordt een kat? Geef deze de juiste dagelijkse en terugkerende zorg en je draagt bij aan een zo gezond mogelijk leven. Ook al is het veel gemakkelijker om een kat te verzorgen dan een hond, er zijn altijd dingen die je regelmatig kan doen voor een complete verzorging.
- Speel elke dag met je kat.
- Verzorg wat speelgoed zodat je kat ook zichzelf kan vermaken.
- Geef je kat elke dag vers water en maak de eetbakjes regelmatig schoon.
- Geef je kat gezonde en complete voeding.
- Als je een langharige kat hebt, kam deze dan regelmatig. Dat voorkomt haarballen.
- Behandel je kat met een middel tegen vlooien.
- Zet een krabpaal in huis zodat je kat zijn nagels op lengte kan houden.
Medische zorg
Ook de juiste medische zorg is belangrijk. Omdat katten zoveel slapen is het soms lastig om te zien of ze ziek zijn of alleen lui. Naast trauma zijn de meest voorkomende doodsoorzaken voor katten nierfalen en kanker. Als dit tijdig wordt geconstateerd, kan er nog wat aan gedaan worden.
De volgende punten zijn allen onderdeel van de standaard medische zorg die je aan je kat geeft.
- Breng je kat 1 tot 2 keer per week voor controle naar de dierenarts.
- 4 keer per jaar ontwormen. Doe dit vaker als je kat vaak muizen vangt en als je kleine kinderen hebt.
- Plan de vaccinaties tegen niesziekte en kattenziekte respectievelijk elk jaar en elke 3 jaar in.
- Verzeker je kat, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als deze onverwachts ziek wordt of zichzelf verwondt en zorg nodig heeft.
Hoe oud wordt een kat per kattenras?
Het is dus niet zo dat een raskat automatisch ouder wordt dan een niet-raskat, maar per ras zijn er wel degelijk verschillen. We kunnen de vraag – Hoe oud wordt een kat? – afstemmen op verschillende kattenrassen. Het onderstaande lijstje met gemiddelde leeftijden per ras is dan het resultaat.
- Hoe oud wordt een Europese korthaar kat? 10 tot 16 jaar
- Hoe oud wordt een Britse korthaar kat? 12 tot 13 jaar
- Hoe oud wordt een Maine Coon kat? 12 tot 15 jaar
- Hoe oud wordt een Perzische kat? 12 tot 17 jaar
- Hoe oud wordt een Bengaalse kat? 12 tot 16 jaar
- Hoe oud wordt een Sphynx kat? 8 tot 14 jaar
- Hoe oud wordt een Blauwe Rus kat? 10 tot 15 jaar
- Hoe oud wordt een Siamese kat? 15 tot 20 jaar
- Hoe oud wordt een Ragdoll kat? 7 tot 12 jaar
Veelgestelde vragen
We krijgen veel vragen over levensverwachting van huisdieren en deze zijn niet allen in dit artikel -Hoe oud wordt een kat? – beantwoord. Daarom behandelen we hier de 3 meest gestelde vragen over de gemiddelde leeftijd van katten en gerelateerde onderwerpen hier.
Hoeveel kattenjaren is 1 mensenjaar en hoe oud wordt een kat in mensenjaren?
In tegenstelling tot wat wel eens gezegd wordt, verloopt het verouderingsproces van katten op een andere manier dan dat van mensen. Het is dus niet zo dat 1 kattenjaar automatisch 7 mensenjaren is. Een kat ontwikkelt zich in het eerste jaar namelijk veel sneller dan een mensenkind.
Een kat van 1 maand kan je daarom vergelijken met een baby van 6 maanden. Een kat van 6 maanden kan je zien als een 10-jarig kind. En als de kat 1 jaar is, dan is dat gelijk aan een puber van 15 tot 16 jaar.
Nadat het eerste jaar bereikt is, gaat het allemaal wat langzamer. Een kat van 2 jaar is 24 mensenjaren en een kat van 10 jaar is 56 in mensenjaren. Dat is ook de leeftijd vanaf wanneer je ze als seniorenkat gaat behandelen. Een kat van 20 jaar is erg oud en dus vergelijkbaar met een mens van 96 jaar.
Hoe oud is de oudste kat van Nederland?
Het is niet helemaal duidelijk wat momenteel de oudste kat van Nederland is. Er is Mikketie uit Maastricht die vorig jaar 31 jaar oud werd. Madame Pompidou uit Zeeland werd recentelijk 27 jaar oud. En dan is er ook nog Whisky uit Dordrecht, die in 2016 al 33 jaar oud werd.
Hoe kun je zien hoe oud een kat is?
Als je het antwoord op de vraag – Hoe oud wordt een kat? – gekregen hebt, maar geen idee hebt hoe oud jouw kat precies is, dan kan je zijn of haar leeftijd vrij gemakkelijk inschatten. Kijk naar de volgende punten:
- Het gebit: hoeveel tanden heeft deze al of nog? Zijn de tanden vergeeld? Zie je slijtage of beschadigingen?
- De vacht: hoe dikker de vacht, hoe jonger de kat. Let hier wel op seizoensgebonden variatie.
- Activiteit: oudere katten zijn minder actief. Ze zien er daardoor vaak gevulder en ronder uit en hebben ook los vel.
- Gehoor en zicht: oudere katten kunnen vaak minder goed zien en horen.
- Ogen: katten met schone en gladde irissen zijn jong. Katten met dunnere irissen en lijnen en pigmentvlekken in de ogen zijn ouder.