Hoe lang leeft een hamster?

Hoe lang leeft een hamster? Dit is een belangrijke vraag om te beantwoorden voordat je in een hamster investeert. Behalve een kooi plus toebehoren en dit schattige beestje, is het goed om te plannen hoe lang je hier precies verantwoordelijk voor moet zijn.

Een hamster is vrij onderhoudsarm, maar heeft zeker verzorging nodig. En jij moet ervoor zorgen dat je nieuwe maatje een goed leven heeft bij jou thuis. Hoe oud wordt een hamster? Het antwoord krijg je hier, inclusief tips over hoe je je hamster het beste een lang en goed leven bezorgt.

Hoe lang leeft een hamster gemiddeld?

Hamsters worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud. De uiteindelijke leeftijd van jouw hamster hangt af van het ras en van hoe goed je ervoor zorgt. Daarbij spelen de genen van je hamster ook een belangrijke rol en daar heb je zelf geen invloed op. Er zijn zelfs hamsters die 4 jaar oud worden, maar dat zijn uitzonderingen.

Hoe lang leeft een hamster per ras?

We krijgen veel vragen over hoe oud worden hamsters en die vraag is nog specifieker te beantwoorden door te kijken naar het ras.

1. Hoe oud wordt een goudhamster?

Goudhamsters worden gemiddeld 2 jaar.

2. Hoe oud wordt een dwerghamster?

Dwerghamsters worden gemiddeld 1,5 tot 4 jaar:

  • Roborovski dwerghamster: 3 jaar
  • Chinese dwerghamster: 3 tot 4 jaar
  • Russische dwerghamster: 1,5 tot 2 jaar
  • Campbelli dwerghamster: 1,5 tot 2 jaar.

3. Hoe lang leeft een Syrische hamster?

Een Syrische hamster is hetzelfde als een goudhamster en deze worden gemiddeld 2 jaar.

De oudste hamster ter wereld

Ook al zijn er verhalen over hamters die 7 levensjaren hebben gehaald, dit zijn voornamelijk geruchten. De oudste hamster ter wereld waarvan we weten dat de informatie klopt was Robo. Deze Roborovski dwerghamster werd 4 jaar en 8 maanden oud.

Hoe duur is een hamster?

Hamsters zelf kosten niet meer dan €2 tot €11. Voor een kooi plus inrichting betaal je €80 tot €90. De totale investering komt dus op gemiddeld €100.

5 tips voor een optimaal hamsterleven

Het antwoord op de vraag ‘Hoe lang leeft een hamster?’ wordt gedeeltelijk bepaald door de genen. Je kunt voor een hamster ras kiezen met een langere levensverwachting, maar ook dan heb je geen zekerheid.

Waar je wel invloed op hebt is hoe goed je je maatje verzorgt. Geef je hem of haar een goed leven, dan beantwoord je de vraag ‘Hoe lang leeft een hamster?’ met ‘Zo lang mogelijk’. We sluiten dit artikel daarom af met 5 tips waarmee je het leven van jouw hamsterb zo gezond en gelukkig mogelijk maakt.

1. Houd de hamsterkooi mooi schoon

Een vuile hamsterkooi bevat bacteriën en dat bevordert de gezondheid van je hamster niet. Vervang daarom elke week het zaagsel, maar laat nog wat liggen zodat het herkenbaar blijft ruiken. Ook als je het nestmateriaal vervangt laat je daar wat van het oude materiaal achter. Reinig de voerbak, het looprad en de drinkfles ook standaard wekelijks.

2. Lichaamsbeweging is gezond!

Net als jij baat hebt bij voldoende lichaamsbeweging, heeft een hamster dat ook. Je kunt je hamster leeftijd verlengen door hem voldoende inspiratie te geven om te rennen. Een looprad, speelgoed en ook een kooi met twee verdiepingen moedigt beweging aan. Hamsters met overgewicht krijgen eerder gezondheidsproblemen.

3. Geef je hamster voldoende gezonde voeding

Hamsters hebben aan 10 tot 12 gram goede voeding dagelijks genoeg. Compleet hamstervoer bevat bijvoorbeeld ook dierlijke eiwitten en dat hebben ze nodig. Vul dit eventueel aan met een beetje fruit, groente, kaas of ei. Vers water krijgen ze uit een drinkfles en dat is voldoende. Leg hooi of een wilgentak in de kooi, zodat je hamster zijn tanden op lengte kan houden.

4. Wees voorzichtig met knuffelen

Hamsters zijn schattig, zacht en snoezig, maar echte knuffeldieren zijn het niet. Wees daarom voorzichtig, want als je hem te hard knuffelt kan je je hamster verwonden. Ze moeten eraan wennen om opgepakt te worden en als je ze vasthoudt dan doe je dat voorzichtig en niet te hoog van de grond. Laat ze niet op een tafel of bank lopen, want ze zijn razendsnel en voordat je het weet vallen ze ervan af.

5. Let op als je hamster bijt!

Als een hamster bijt, dan is er iets aan de hand. Ze doen dat als ze ziek zijn, angst voelen of als ze pijn hebben, dus je kunt de leeftijd van je hamster verlengen door hem dan na te laten kijken door de dierenarts. Misschien is er iets mis en dan ben je er op tijd bij. Til je hamster niet hardhandig op en ook niet als deze ligt te slapen.

Huisdier Maatjes
Logo