Konijnen zijn ontzettend schattig en als je eraan denkt om een konijn als huisdier te nemen, ben je niet de enige. Ze zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook sociaal en zindelijk te trainen. In plaats van een kat of een hond, kan een konijn dus het perfecte maatje zijn voor jouw huishouden.
Toch is het goed om even stil te staan bij wat dit precies inhoudt. Konijnen zijn levende dieren en dus een extra verantwoordelijkheid die tijd en geld kost. Dit artikel helpt je te bepalen of een konijn het juiste huisdier is voor jou én om deze dan zo goed mogelijk te verzorgen.
Waarom kies je voor een konijn als huisdier?
Konijnen worden al heel lang als huisdier gehouden. En daar zijn goede redenen voor. Ze bieden namelijk veel meer dan alleen schattig gezelschap.
De belangrijkste redenen om voor een konijn als huisdier te kiezen, vind je hier.
- Konijnen zijn erg sociaal en kunnen zich, net als een hond, sterk binden aan hun eigenaar.
- Konijnen zijn ook slim en je kunt ze dingen leren.
- Het is mogelijk om een konijn zindelijk te maken. Loopt deze los in huis rond, dan doet hij zijn behoefte op zijn eigen toilet en dat is gemakkelijk schoon te houden.
- Er zijn een groot aantal verschillende konijnrassen om uit te kiezen. Sommige zijn zo groot als peuters terwijl andere heel klein en schattig blijven.
- Je kunt konijnen zowel binnen als buiten houden. Of je nu een appartement hebt of een huis met tuin, een konijn past er altijd bij.
Wanneer is het beter om niet voor een konijn als huisdier te kiezen?
Het is ook goed om realistisch te zijn. Een konijn neem je niet zomaar in huis, want deze heeft verzorging en aandacht nodig. Als je de tijd en het geld niet hebt om hierin te investeren, dan is het beter om geen konijn te nemen.
Vergeet niet dat het ook niet slim is om maar 1 konijn te nemen (hierover later meer). Konijnen zijn sociale dieren en het beste koop je er 2. Deze hebben een ruim schoon leefgebied nodig, medische verzorging en goed voer. Daarbij leven ze gemakkelijk 7 jaar of meer. Dit is dus echt een investering voor de lange termijn.
Hoe oud kan een konijn worden als huisdier?
De maximale leeftijd die jouw konijn kan halen is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo zijn er het ras en de genen die meespelen. Sommige konijnenrassen worden ouder dan andere. Een konijn dat uit een gezond nest komt, zal ook ouder worden.
Je eigen bijdrage speelt hier ook een grote rol in. Als jij je konijn goed verzorgt, dan zal deze ook ouder worden dan wanneer je hem of haar verwaarloost. Dat gezegd hebbende, is de gemiddelde leeftijd die konijnen bereiken 8 tot 12 jaar voor kleinere rassen en 5 tot 10 jaar voor de grotere.
Algemene tips voor iedereen die een konijn als huisdier wil nemen
Dat brengt ons bij de tips voor iedereen die eraan denkt om een konijn als huisdier te nemen. Deze tips helpen je om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor jullie nieuwe gezinslid en om deze zo goed mogelijk te verzorgen. We beginnen met een aantal algemene tips.
1. Geen konijn, maar konijnen als huisdier
Zoals al even aangegeven zijn konijnen sociale dieren. In het wild leven ze ook in een groep en hebben ze een hele burcht waar ze met zijn allen wonen. Daarom is het niet goed om een konijn als huisdier alleen te nemen. Daar worden ze erg ongelukkig en eenzaam van, hoeveel aandacht je ze ook geeft.
De beste combinatie is een gecastreerde ram en een gesteriliseerde voedster. De ram is het mannetje en de voedster is het vrouwtje. Zo zijn ze het gelukkigst en voorkom je dat ze zich voort gaan planten. Want dat kunnen konijnen namelijk erg goed.
2. Wees selectief als je een verkoper uitkiest
Konijnen koop je het beste bij een kwalitatieve fokker of een asiel. Konijnen van een asiel zijn vaak al volgroeid, maar ze zijn opgegeven door hun huidige baasje. Je geeft ze dan een tweede kans op een goed leven. Er zijn meerdere voordelen als je een konijn als huisdier uit een asiel haalt. Deze zijn gesteriliseerd, gevaccineerd en hebben vaak al een chip. Je weet zeker dat ze gezond zijn als ze bij je komen.
Ga je naar een fokker om een klein konijntje te halen? Controleer dan altijd dat deze goed voor de beestjes zorgt, dat ze niet te veel doorfokken en dat je dus een gezond konijntje krijgt. Dit zijn ook punten om te controleren als je je konijnen particulier aanschaft. Je wilt fokkers en particulieren die dieren niet goed behandelen niet steunen en aanmoedigen verder te gaan. Bij goede fokkers krijg je een konijntje dat zo goed mogelijk op de adoptie is voorbereid.
3. Hoe meer ruimte je konijnen krijgen, hoe beter
Veel mensen houden hun konijnen in een te klein hok. Per konijn buiten is minimaal 2 vierkante meter ruimte vereist. Voor 2 konijnen moet je dus voor minimaal 4 vierkante meter leefruimte kiezen. We besteden later meer aandacht aan wat het beste konijnenhok is in jouw situatie, maar de stelregel is hier eigenlijk altijd, hoe groter hoe beter.
Dit is gemakkelijk als je je konijnen buiten houdt, maar hoe doe je dat binnen? Veel mensen laten hun konijn in huis rondlopen en dat kan ook, want ze doen hun behoefte graag op een vaste plek. Is dit je plan, zorg dan dat je een hok koopt waarin je konijnen zowel in de lengte als in de breedte languit kunnen liggen. Staat hij op zijn achterste poten, dan moet het hok daar ook hoog genoeg voor zijn.
4. Pak je konijn niet te vaak op
Niet alle konijnen houden ervan op opgepakt en gedragen te worden. Dat is voor kinderen wel heel erg leuk, maar het konijn als huisdier doe je er geen plezier mee. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar als je ziet dat jouw konijn hier niet van houdt, doe dat dan ook niet.
Een konijn dat bij jou thuis als huisdier rondloopt zal zelf naar je toekomen voor een aai of een knuffel. Soms springen ze op de bank en kruipen ze naast je, of bij je op schoot. Het is veel beter om je konijn aan te laten geven wat hij wil dan om oppakken en knuffelen te forceren. Je ziet zelf wel of je konijn daar blij van wordt of niet.
Tips voor konijnen als binnen huisdier
Ben jij van plan om je konijn binnen te houden? Dan weet je zeker dat deze veilig is van roofdieren en dat je geen weerbestendig hok hoeft te kopen. Daarbij is je hele huis een hok en heeft je maatje voldoende ruimte als je hem loslaat.
De volgende tips zijn specifiek voor konijnen die als binnen huisdier worden gehouden.
1. Zorg voor een schuilplek
Konijnen vinden het heerlijk om los rond te lopen in huis. Het is wel belangrijk dat je dan wat kleedjes neerlegt, want gladde vloeren vinden ze niet fijn. Je konijn zal regelmatig naar je toekomen voor een knuffel of een aai en houdt ervan om op avontuur uit te gaan.
Tegelijkertijd hebben konijnen een schuilplek nodig, waar ze zich even kunnen terugtrekken en verstoppen. Het is in huis dus geen goed idee om een kooi met tralies te kopen. Kies voor een afgesloten hok, dat groot genoeg is en voldoende bescherming biedt.
Ben je niet van plan om je konijn als huisdier los te laten lopen, dan wordt de 2 vierkante meter per konijn regel van kracht. Sommige mensen bakenen een gedeelte van de woonkamer af, speciaal voor de konijnen. Neem je een ren, dan zijn tralies wel leuk, maar is het altijd belangrijk dat er ook een schuilhokje is waar je konijn zich kan verstoppen.
2. Zorg voor een konijnentoilet
Konijnen zijn hygiënische dieren die graag een eigen plek hebben om hun behoefte te doen. Dat is ook waarom een konijn als binnen huisdier zo ideaal is. Er zijn speciale konijnentoiletten te koop, waar je een speciale bodembedekking op legt. Met een klein beetje training, zal je konijn dan daar dan zijn behoefte doen en dat is makkelijker schoonmaken voor jou.
3. Speelgoed om knagen en graven te voorkomen
In het wild knagen en graven konijnen veel. Daar houden ze van en zo houden ze hun nagels en tanden kort. Zorg je niet voor voldoende knaagspeelgoed, dan zal een konijn aan je bank, tafelpoten of losse kabels gaan knagen. Dat moet voorkomen worden en dat kan.
Schaf speciaal knaagspeelgoed aan voor je konijn. Er is ook bodembedekking, zoals hooi en stro, waar ze graag op zullen bijten. Een konijn als huisdier zal ook willen graven, dus plaats een bak met papierproppen of handdoeken in de ren of in huis. Een zandbak is ideaal, maar dat betekent flink wat stofzuigen.
Tips voor konijnen als huisdier buiten
Konijnen kunnen ook heel goed als huisdier buiten worden gehouden. Daar leven ze immers ook in het wild? Voor jou is het ook gemakkelijk als je het hok en alle toebehoren niet in huis wilt hebben staan.
Deze tips komen vast goed van pas als je een konijn als huisdier buiten wilt houden.
1. Zorg voor volledige bescherming
Konijnen zijn het doelwit van roofdieren. En als jij een hok hebt waarin ze niet voldoende worden beschermd tegen dieren zoals roofvogels, wezels en vossen, dan is er een kans dat ze worden gegrepen.
Het is dus van groot belang dat deze vijanden van jouw konijn niet het hok in kunnen komen. Dat betekent een volledige omheining, zowel als een dak van gaas. Konijnenrennen hebben meestal een buitengedeelte voor overdag en een binnengedeelte voor het slapen. Beide moeten voldoende bescherming bieden. Het nachthok sluit je het beste af met een vergrendeld deurtje, voor extra zekerheid.
2. Richt je ren in zoals een konijnenburcht
Konijnen in het wild leven in burchten. Dit zijn heuvels met tunnels, schuilplekken en meerdere ingangen. Houd dit in gedachten als je je ren inricht. Een konijn als huisdier buiten kan ook net zo leven als konijnen in het wild.
Zorg bijvoorbeeld voor meerdere deurtjes in je ren waardoor ze naar binnen en naar buiten kunnen lopen. Plaats ook meerdere tunnels waar ze doorheen kruipen, net als in een echte burcht. Uiteraard plaats je ook een paar schuilhuisjes en wat speelgoed. Een gelukkig konijn als buiten huisdier heeft een leefomgeving zoals in het wild.
3. Neem een houten hok dat weerbestendig is
Een laatste tip voor konijnen die als huisdier buiten worden gehouden is dat je een hok neemt dat de weersomstandigheden aankan. Hout is het beste, want dat is natuurlijk en niet schadelijk als je konijnen eraan knagen. Bovendien kan je dat goed onderhouden en af en toe schuren om het mooi te houden.
Let er wel op dat het een houtsoort is dat beter bestand is tegen weer en vochtigheid. Douglas is daar een goed voorbeeld van, zowel als grenen, vuren, meranti en eiken. Kijk uit met beitsen en verf en breng deze alleen op de buitenkant aan. Je wilt niet dat je konijn dit binnenkrijgt als hij aan het hok gaat knagen.
Tips voor de verzorging van je konijn
Je weet nu waar je een konijn als huisdier moet kopen en hoe je voor een goede huisvesting zorgt. Nu is het tijd om naar de verzorging te kijken. Want een konijn kan zelf het hok niet schoonhouden. De volgende tips komen vast goed van pas voor iedereen die een konijn als huisdier heeft.
1. Kies voor een geschikte bodembedekking
De meeste mensen gebruiken stro of hooi als bodembedekking voor hun konijn als huisdier. Dit is een uitstekende keuze, want hier kunnen ze ook op knagen. Er zijn ook andere opties, zoals hennepvezel, zaagsel en vlas.
De bodembedekking voor konijnen die jij kiest moet goed bij je konijn passen. Dit zijn de meest gangbare keuzes in verschillende situaties.
- Bodembedekking voor een konijn als buiten huisdier: buiten is warmte belangrijk en moet je een mooie dikke laag bodembedekking plaatsen. Veel eigenaren kiezen voor 2 lagen, zoals een korrel voor absorptie op de bodem en stro voor warmte bovenop.
- Bodembedekking voor een konijn als binnen huisdier: binnen is eigenlijk alles mogelijk en zijn zowel stro als hooi een goede keuze. Het belangrijkste is hier om te letten op hoe jouw konijn op de bodembedekking reageert. In de onderstaande omstandigheden kies je voor iets anders.
- Bodembedekking voor je konijnentoilet: kies hier voor een goed absorberend materiaal, zodat het niet geurt en niet nat wordt. Korrels zijn dan ideaal, van hout, papier of stro, bijvoorbeeld.
- Bodembedekking voor een allergisch konijn: sommige konijnen die als huisdier worden gehouden zijn allergisch. Je wilt dan een bodembedekking die weinig stof afgeeft, zoals hennepvezels, vlas of katoen.
- Bodembedekking voor een konijn met sore hocks: sore hocks of zere poten is een aandoening waar je konijn als huisdier veel last van kan hebben. Kies voor een zachte bodembedekking, zoals katoen of hennepvezel.
2. Verschoon het hok regelmatig
Zoals we al even hebben aangegeven zijn konijnen hygiënische dieren. Ze houden van een schoon hok dat droog is en niet geurt. Dat betekent de juiste bodembedekking, maar ook regelmatig schoonmaken.
Het konijnentoilet reinig en ververs je elke dag of elke 2 dagen. Het hok maak je het beste 1 keer per week helemaal schoon. Dat betekent de bodembedekking verwijderen, het hok schoonmaken (kies hier een niet-giftig reinigingsmiddel) en nieuwe bedekking plaatsen. Zorg ervoor dat het volledig afgespoeld en droog is voordat je het hok weer inricht.
3. Knip de nagels en verzorg de tanden
In het wild knagen en graven konijnen om de tanden en nagels kort en gezond te houden. In jouw ren of bij jou thuis gaat dat wat lastiger. Jij moet dit dus voor ze verzorgen.
Gelukkig is dat niet lastig. De nagels kan je elke 3 maanden zelf knippen, of je kan dat bij de dierenarts laten doen. Er zijn speciale nagelschaartjes voor konijnen te koop.
Zorg ook voor voldoende knaagspeelgoed en knaagmateriaal, zoals hooi en brokjes. Zo houd je de tanden van je konijn als huisdier kort. Controleer de tanden van je konijn ook regelmatig even, want deze groeien namelijk continu door. Zie je problemen ontstaan, ga dan direct naar de dierenarts.
4. Een jaarlijkse check-up
Als je konijn het als huisdier gewoon goed doet, dan zal je deze weinig moeten meenemen naar de dierenarts. De verzorging is vrij simpel en zo lang je de nagels en tanden goed onderhoudt, zal je weinig problemen tegenkomen. Bekende aandoeningen, zoals sore hocks en allergieën zijn ook zelf erg goed te bestrijden met de juiste bodembedekking.
Ook als je konijn gewoon gezond lijkt, is het geen slecht idee om deze elk jaar even door de dierenarts na te laten kijken. Deze kan problemen vroegtijdig vaststellen, voordat jij er erg in hebt. Daarbij is het voor jouw gemoedsrust fijn als je elk jaar weer bevestigt krijgt dat jij je konijn als huisdier goed verzorgt.
Wat geef je je konijn te eten?
De laatste tips uit dit artikel gaan over wat je konijn wel en niet mag eten. Het is belangrijk dat jouw maatje de juiste voeding krijgt om gezond te zijn en zich goed te voelen. Hier lees je over wat je je konijn als huisdier wel en ook zeker niet mag geven.
1. Pas op! Niet alle groenten zijn geschikt
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je je konijn geen voedsel geeft wat wij ook eten. Wat slecht is voor ons, is zeker slecht voor je konijn, dus geef je konijn als huisdier geen chocolade, koekjes of chips. Ook al lijkt het alsof alle groenten gezond zijn voor je konijn, er zijn enkele die je ze beter niet geeft.
We zetten de groenten om te vermijden hier voor je op een rijtje:
- Courgette
- Peulvruchten
- Aardappelen
- Mais
- Alle groenten uit de uien groep, dus bieslook, prei, knoflook, rode ui, lente ui, enzovoorts
- Rabarber
- Spruitjes
- Rode kool
2. Leg de nadruk op het hoofdvoer van je konijn
Het hoofdvoer waar je konijn dagelijks zoveel als hij wil van mag eten is hooi, water en brokjes. Dit bevat veel vezels en dat is zowel goed voor de spijsvertering van je konijn als voor de tanden. Er zijn speciale muesli mixen te koop. Deze vind je konijn zo lekker dat hij selectief gaat eten. De kans is dan dus dat hij te weinig binnenkrijgt van een bepaalde groep. Standaard brokjes zijn voldoende.
3. Geef groente, fruit en kruiden alleen als snack
Behalve de lijst met groenten boven die je je konijn beter niet geeft, is er voldoende wat hij wel mag eten. Groenten, zoals sla en spinazie, bloemkool, radijsjes en wortels vindt hij vast heerlijk. Ook fruit mag je geven, zoals appel, aardbijen, mandarijn, peer en watermeloen. En zelfs kruiden zijn goed voor je konijn, want dat eten ze ook in het wild. Geef ze dus gerust verse goudsbloem, basilicum, peterselie, munt of kamille.
Je konijn zal dit heerlijk vinden, maar vergeet niet dat het niet het hoofdvoer mag zijn. Geef ze deze extra’s vooral als snack tussendoor en met mate.
Is een konijn jouw volgende huisdier?
Als je deze tips doorleest, dan zie je dat een konijn best veel verzorging en voorbereiding vereist. Daarbij moet je tijd en geld investeren, zodat hij het beste leven mogelijk krijgt. Volg deze tips en je krijgt het voor elkaar.
Het begint al met waar je je konijn koopt. Daarbij moet je voor een goede huisvesting, een goede verzorging en gezond eten zorgen. Denk aan de bodembedekking en geef ze een ren of leefplek waar ze zich op hun gemak voelen.
Ben je bereid om op deze manier in een konijn als huisdier te investeren? Dan is het een uitstekend huisdier waarmee je ongetwijfeld een hele leuke tijd gaat beleven. Konijnen zijn ook ideaal voor kinderen en zullen hun perfecte maatjes worden, nog vele jaren.